Науково-прикладні основи системного аналізу та керування гальмуванням колісних тракторів сільськогосподарського призначення з гідрооб'ємно-механічними трансмісіями - Бондаренко, Анатолій Ігорович (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, 2015)
Визначено тенденції розвитку безступінчастих гідрооб'ємно-механічних трансмісій та перспективи їх застосування в тракторобудуванні; шляхом експериментальних досліджень ступеня стомлення операторів-водіїв колісних тракторів з гідрооб'ємно-механічними трансмісіями та різноманітними механічними трансмісіями виконано кількісну оцінку ергономічності досліджуваних тракторів; формалізовано розподіл кінематичних, силових та енергетичних параметрів гідрооб'ємно-механічних трансмісій різних структур з ретельним урахуванням втрат; виявлено та систематизовано основні закономірності робочих процесів, включаючи циркуляцію потужності, у безступінчастих гідрооб'ємно-механічних трансмісіях; виявлено взаємозв'язок між робочими процесами у гідрооб'ємно-механічних трансмісіях та процесом буксування трактора при розгоні; виявлено та систематизовано впливспособів реалізації службового та екстреного гальмування, умов експлуатації, законів натиснення на педаль гальма та законів зміни параметрів регулювання гідромашин гідрооб'ємної передачі на кінематичні, силові та енергетичні параметри гідрооб'ємно-механічних трансмісій різних структур, а також керованість та гальмівну ефективність; визначено з точки зору динаміки процесу гальмування оптимальні місця розташування зчеплення в гідрооб'ємно-механічних трансмісіях як з диференціалом на вході, так і диференціалом на виході.

The progress trends of hydrostatic-mechanical transmissions and prospect of their application are certain tractorbuilding; by experimental researches of degree of fatigue of operators-drivers of the wheeled tractors with hydrostatic-mechanical transmissions and various mechanical transmissions the quantitative estimation of the comfort explored tractors is executed; distributing of kinematics, power and power parameters of hydrostatic-mechanical transmissions of different structures is formalized with the careful account of losses; set and systematized basic conformities to the law of working processes, including circulation of power, in hydrostatic-mechanical transmissions; intercommunication is set between working processes in hydrostatic-mechanical transmissions and process of skidding of tractor at the acceleration; it is set and systematized influence of methods of realization of the official and urgent braking, external environments, laws of pressure, on the pedal of brake and laws of change of parameters of adjusting of hydromachine hydrostatic-mechanical on the kinematics, power and power parameters of hydrostatic-mechanical transmissions of different structures, and also dirigibility and brake efficiency; the optimum places of location of coupling are certain from point of dynamics of braking process in hydrostatic-mechanical transmissions both with a differential on the entrance and by a differential on an output.
Scientifically-applied bases of systems analysis and management by braking of the wheeled tractors of the agricultural setting with of hydrostatic-mechanical transmissions
Keywords: гідрооб'ємна передача; процес гальмування; коефіцієнт корисної дії; математична модель; безступінчаста передача; оператор-водій