Carbon dioxide emissions and surface roughness analysis during diamond burnishing - Smolnicki, Szilárd; Varga, Gyula (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Carbon emissions are one of the most pressing environmental problems of our time. CO₂ emitted by human activities, especially industry, transport and energy production, is a major contributor to the gradual warming of the Earth's atmosphere. The aim of my research is to investigate the relationship between carbon dioxide emissions and surface roughness by varying different technological parameters during diamond burnishing. In the first chapter of this paper, we will review the current state of the art and literature on carbon dioxide emissions and then, based on a chosen methodology, we will show how carbon dioxide emissions from diamond polishing can be quantified. Following the calculation, we will present the technological parameters used for the machining, the test pieces on which we measured surface roughness after diamond burnishing, and some additional calculations needed to evaluate the data. In the main part of the research, we will evaluate the calculated data using 2D and 3D surface roughness metrics, with a special focus on the characteristics of the Abbott-Firestone curve.

У сфері механічної переробки викиди вуглекислого газу також можуть бути значними. Тому важливо визначити оптимальні процеси з правильними параметрами процесу, які допоможуть зменшити викиди CO₂. Очевидно, що низьковуглецеве виробництво стало ключовим очікуванням у промисловості. Тому кількісний аналіз споживання енергії та викидів CO₂ у виробничих процесах є важливим. Саме це веде нас від наукового розуміння ефективного виробництва до промислового впровадження. Ґрунтуючись на обраному методі, ми представили, як можна кількісно оцінити викиди CO₂, що утворюються під час алмазного вигладжування. За підсумками розрахунку ми представили технологічні параметри, що застосовуються в процесі механічної обробки, випробувальні зразки, на яких вимірювалася шорсткість поверхні після алмазного вигладжування, і кілька додаткових розрахунків, необхідних для оцінки даних. Аналогічні тенденції спостерігалися як для 2D, так і для 3D показників шорсткості поверхні.
Аналіз шорсткості поверхні при алмазному вигладжуванні у взаємозв'язку з викидами вуглекислого газу
Keywords: energy efficiency; sustainable development; slide diamond burnishing; surface finish; енергоефективність; сталий розвиток; вигладжувальне алмазне полірування; обробка поверхні