Концептуальні положення щодо управління проєктом зі створення мережецентричної системи управління військового призначення - Кучеренко, Юрій Федорович; Носик, Андрій Михайлович; Камак, Дмитро Олександрович; Першина, Еліна Юріївна (Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, 2023)
У статті розкриті особливості ведення сучасних війн та застосування в них міжвидових угруповань, а також показане зростання ваги застосування автоматизованих систем військового призначення та різних інформаційних, розвідувальних, ударних комплексів і засобів даними міжвидовими угрупованнями при веденні ними бойових дій. Розкрита необхідність вирішення питання щодо управління проєктами при створенні мережецентричних систем управління військового призначення, як складних організаційно-технічних систем та наведені концептуальні положення, які необхідно враховувати при реалізації цього процесу. Показано, що головним і визначальним моментом в керуванні проєктом зі створення таких систем, повинно бути сплановане раціональне виконання певного об’єму заходів щодо їх створення з врахуванням вимог щодо: дотримання термінів їх виконання, забезпечення застосування принципів бережливості, реалізації потрібного рівня якості системи, врахування існуючих ризиків при виконанні проєкту. Даний матеріал доцільно використовувати як керівному складу так і науковцям збройних сил, що здійснюють виконання заходів з науково-технічного супроводження процесів розробки та розвитку мережецентричних систем управління військового призначення.

The article reveals the peculiarities of modern warfare and the use of inter-mission groups in it, and also considers the increasing role of the use of automated military systems and various information, reconnaissance, strike systems and other means of inter-mission groups in the conduct of hostilities. The article reveals the necessity of solving the problem of management of the project on creation of network-centric military systems as complicated organizational-technical systems and reveals the conceptual provisions to be taken into account when realizing such a project. It is shown that the main and determinative moment at management of the project of such systems creation, should be the planned rational execution of a certain quantity of works on their creation with account of the following requirements: observance of terms of their performance, application of principles of parsimony, realization of a necessary level of quality of the system. It is advisable to use this material both for the managerial personnel and research officers of armed forces, who perform activities on scientific and technical support of processes of design and development of network-centric control systems of military purposes.
Conceptual provisions for project management of the creation of a network-centric military command and control system
Keywords: вимоги; життєвий цикл; заходи; концептуальні положення; мережецентрична система управління військового призначення; міжвидове угруповання; проєкт; створення; requirements; life cycle; activities; conceptual provisions; network-centric command and control system for military purposes; interspecific grouping; project; development