Маркетингове обґрунтування заходів щодо стабілізації економічної системи України у післявоєнний період на основі шерінгової економіки - Шапран, Олена Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті запропоновано маркетингове обґрунтування заходів щодо стабілізації економічної системи України у післявоєнний період на основі шерінгової економіки шляхом впровадження принципів відповідального споживання товарів і послуг у зв’язку зі значними руйнуваннями промислової та соціальної інфраструктури та дефіцитом матеріальних і фінансових ресурсів. Встановлено, що серед інструментів подолання кризових явищ є впровадження принципів відповідального споживання, які охоплюють державний, комерційний та індивідуальний рівні, оскільки нераціональні методи виробництва та споживання знижують темпи економічного зростання. Доведено, що конкуренцію будуть вигравати ті підприємства та компанії, які найшвидше адаптуються до післявоєнної реальності та запропонують такі маркетингові бізнес-моделі, в яких економія матеріальних і фінансових ресурсів, переробка та повторне використання товарів стануть у пріоритеті. Підтверджено доцільність фокусування маркетингових досліджень на трендах відповідального споживання, які наразі динамічно розвивається у рамках шерінгової економіки. Проаналізовано сучасні тенденції та особливості розвитку шерінгової економіки у світі як ефективної соціально-економічної бізнес-моделі. Розглянуто особливості економіки спільного споживання та проаналізовано специфіку функціонування найбільш поширених шерінгових сервісів і платформ. Визначено фактори, які впливають на популяризацію економіки спільного споживання у суспільстві. Доведено доцільність подальшого впровадження та розвитку шерінгових послуг в Україні, що підтверджується динамікою світового ринку спільного споживання, який за прогнозами до 2025 року може зрости більше ніж у 20 разів. Уточнено ключові положення бізнес-моделі економіки спільного споживання, які слід враховувати при розробці маркетингових заходів щодо активізації її впровадження та подальшого розвитку в Україні.

The article proposes a marketing justification for measures to stabilize the economic system of Ukraine in the postwar period on the basis of the sharing economy by implementing the principles of responsible consumption of goods and services due to significant destruction of industrial and social infrastructure and shortage of material and financial resources. It is established that among the tools for overcoming the crisis is the introduction of the principles of responsible consumption, which cover the state, commercial and individual levels, as irrational methods of production and consumption reduce economic growth. It has been proven that the competition will be won by those enterprises and companies that are the fastest to adapt to the post-war reality and offer such marketing business models in which saving material and financial resources, processing and reuse of goods will be a priority. The expediency of focusing marketing research on the trends of responsible consumption, which is currently developing dynamically within the sharing economy, has been confirmed. The current trends and features of the development of the sharing economy in the world as an effective socio-economic business model are analyzed. The peculiarities of the economy of shared consumption are considered and the specifics of functioning of the most widespread sharing services and platforms are analyzed. The factors influencing the popularization of the economy of common consumption in society are determined. The expediency of further introduction and development of sharing services in Ukraine has been proved, which is confirmed by the dynamics of the global consumer market, which is projected to grow more than 20 times by 2025. The key provisions of the business model of the consumer economy, which should be taken into account when developing marketing measures to intensify its implementation and further development in Ukraine, have been clarified.
Marketing justification of measures for stabilization of economic systems of Ukraine in the post-war period on the basis of the sharing economy
Keywords: відповідальне споживання; шерінгова економіка; економіка спільного споживання; бізнес-модель; шерінгові сервіси; шерінгові платформи; responsible consumption; sharing economy; sharing economy; business model; sharing services; sharing platforms