Дослідження апріорних ознак ризику війни - Березуцький, Вячеслав Володимирович; Березуцька, Наталія Львівна (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
У статті розглядається актуальна проблема виявлення ознак ризику війни, із використанням соціальної стурбованності, яка відбивається у частоті згадувань або цитувань слів притаманних війнам або військовим конфліктам. Усі війні мають негативні наслідки, які у світовому соціумі починають частіше обговорювати при наближенні війн. У пам’яті людей вже багато сотен років загартувалося, що війни приносять хвороби, голод, економічні негаразди в економіку та життя людей тощо. Все це згадується у засобах масової інформації, статтях тощо. Але до появи інтернету все це систематизувати та обробляти не було можливості через складность цих процесів. Тільки із появою Інтернету та пошукових систем людство отримало можливість робити прогнози та визначати апріорні ознаки ризиків війн. Виконаний у цій статті аналіз проблеми війн та військових конфліктів довів важливість вивчення цієї проблеми цих ознак, особливо у напрямку попередження війн на підставі ризиків, які виникають апріорно в умовах підготовки країн до цій подій. Дослідження було виконано за допомогою пошукової системи Ngram Google Books. Розглянуто можливість використання дослідження триплету: війна, імовірність та наслідки. Показано що дослідження, які виконуються із застосуванням пошукових програм інтернету, мають невисокий показник вірогідності через неточність визначення початку (мінімуму) зростання згадувань ключових слів та настання максимуму цього процесу через брак інформації погодинам, дням та місяцам. З’являються похибки від одного року до двох і більше. Але навіть при таких похибках, загальна характеристика отриманих у дослідженні залежностей, вказує на те, що суспільство реагує на усі процеси, які відбуваються у світі напередодні війн і ці реакції людей відбиваються у зрості згадування ключових слів, що притаманні вивчаємому сценарію свідчить про ймовірність початку війни. Таким чином, можна рекомендувати пошукову систему інтернету щодо використання при дослідженні апріорних ознак ризику світових та локальних війн войн.

The article examines the actual problem of identifying signs of the risk of war, using social concern, which is reflected in the frequency of mentions or citations of words inherent in wars or military conflicts. All wars have negative consequences, which in the world society begin to be discussed more often when wars are approaching. For many hundreds of years, it has been hardened in people's memory that wars bring diseases, famine, economic troubles to the economy and people's lives, etc. All this is mentioned in mass media, articles, etc. But before the advent of the Internet, it was not possible to systematize and process all this due to the complexity of these processes. Only with the advent of the Internet and search engines, mankind has been able to make predictions and determine a priori signs of the risks of wars. The analysis of the problem of wars and military conflicts carried out in this article proved the importance of studying this problem of these features, especially in the direction of preventing wars based on the risks that arise a priori in the conditions of countries' preparation for this event. The research was performed using the Ngram search engine of Google Books. Considered the use of triplet research: war, probability and consequences. It is shown that the studies performed using Internet search programs have a low probability index due to the inaccuracy of determining the beginning (minimum) of the growth of mentions of keywords and the onset of the maximum of this process due to the lack of information for hours, days and months. There are errors from one year to two or more. But even with such errors, the general characteristic of the dependencies obtained in the study indicates that society reacts to all the processes that take place in the world on the eve of wars, and these reactions of people are reflected in the increase in the mention of key words inherent in the studied scenario, which indicates the probability of the start of a war . Thus, it is possible to recommend the Internet search system for use in the study of a priori signs of the risk of world wars and local wars.
Study of prior signs of the risk of war
Keywords: ризики; війна; ключеві слова; інтернет; пошукова система; дослідження; risks; war; keywords; Internet; searching system; research