Мобільні інтернет-пристрої у формуванні компетенції із розв’язання професійних задач засобами інформаційно-комунікаційних технологій - Модло, Євген; Семеріков, Сергій; Маркова, Оксана (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті розглянуто складові методики використання мобільних інтернет-пристроїв як засобу формування загальнопрофесійної складової компетентності бакалавра електромеханіки в моделюванні технічних об’єктів: застосування різних способів подання моделей; розв’язання професійних задач засобами ІКТ; компетентності в електричних машинах та критичного мислення. На змісті навчання навчальних дисциплін “Вища математика”, “Теорія автоматичного управління”, “Моделювання електромеханічних систем”, “Електричні машини» розкрито особливості використання Scilab, SageCell, Google Sheets, Xcos on Cloud для формування загальнопрофесійної складової компетентності бакалавра електромеханіки в моделюванні технічних об’єктів. Зроблено висновок про доцільність використання наступного програмного забезпечення мобільних інтернет-пристроїв: хмаро орієнтованих табличних процесорів як засобів моделювання (включно із нейромережевим); систем візуального моделювання як засобів структурного моделювання технічних об’єктів; мобільних комп’ютерних математичних системи, що використовується на всіх етапах моделювання; мобільних комунікаційних засобів для організації спільної діяльності з моделювання.

Тhe article describes the components of methods of using mobile Internet devices in the formation of the general professional component of bachelor in electromechanics competency in modeling of technical objects: using various methods of representing models; solving professional problems using ICT; competence in electric machines and critical thinking. On the content of learning academic disciplines “Higher mathematics”, “Automatic control theory”, “Modeling of electromechanical systems”, “Electrical machines” features of use are disclosed for Scilab, SageCell, Google Sheets, Xcos on Cloud to forming the general professional component of bachelor in electromechanics competency in modeling of technical objects. It is concluded that it is advisable to use the following software for mobile Internet devices: a cloud oriented table processors as modeling tools (including neural networks), a visual modeling systems as a means of structural modeling of technical objects; a mobile computer mathematical system used at all stages of modeling; a mobile communication tools for organizing joint modeling activities.
Mobile internet devices in the formation of competence in solving professional problems by means of information and communication technologies
Keywords: загальнопрофесійна складова компетентності бакалавра електромеханіки в моделюванні технічних об’єктів; методика використання мобільних інтернет-пристроїв у процесі навчання бакалаврів електромеханіки моделювання технічних об’єктів; моделювання технічних об’єктів; general professional component of bachelor in electromechanics competency in modeling of technical objects; a technique of using mobile Internet devices in learning bachelors of electromechanics; modeling of technical objects