Методичні вказівки до лабораторних робіт за темою "Обробка аномальних спостережень" з курсу "Аналіз даних" - Безменов, Микола Іванович; Безменова, Ольга Миколаївна; Калінін, Денис Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
Виконання лабораторних робіт, методичні вказівки до яких зібрані в цьому виданні, орієнтоване на використання для перевірки гіпотез так називаного P-значення. Під P-значенням розуміють ймовірність помилки при відкиданні нульової гіпотези (ймовірність помилки першого роду). Перевірка гіпотез за допомогою P-значення є альтернативою класичній процедурі перевірки через критичне значення розподілу, під яким розуміютьзначення неперевної випадкової величини, ймовірність перевищення якого дорівнює наперед заданому значенню.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; аномальні спостереження; ймовірність помилки першого роду; перевірка гіпотез; вінзоризовані та усічені оцінки; методи оцінювання; аналіз даних