Методичні вказівки "Програмування графічних та сигнальних процесорів" - Сальніков, Дмитро Валентинович; Крилова, Вікторія Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасні обчислювальні системи можна розділити на декілька груп. Серед них програмовані логічні схеми (FPGA), процесорні системи (CPU) та графічні акселератори (GPU). Кожен з цих типів систем має свої особливості, переваги та обмеження, що визначають їх ефективність в різних ситуаціях. Програмовані логічні схеми дозволяють гнучко налаштовувати апаратну частину під конкретні задачі, але вимагають значних знань у проектуванні апаратних схем. Процесорні системи є універсальними та добре підходять для виконання загальних завдань, однак можуть бути менш ефективними для специфічних обчислювальних задач. Графічні акселератори пристосовані для паралельних обчисленнях, що робить їх ідеальними для обробки великих обсягів даних або складних математичних обчислень, але для цього потрібне спеціалізоване програмне забезпечення. Завдання інженера, що працює з цими системами, полягає в правильному виборі оптимальної архітектури для конкретної задачі, а також у розробці програмного забезпечення, яке зможе максимально ефективно використовувати доступне апаратне забезпечення.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; компіляція; програмування; асемблерні вставки; векторизація; введення в CUDA; тригонометричні функції; програмні засоби; процесорні системи