Стереотипи сучасного студентства в сфері професійної діяльності: ґендерний аспект аналізу - Калагін, Юрій Аркадійович; Григор'єва, Світлана Василівна (Видавництво "Грані", 2022)
У статті проаналізовано основні теоретико-методологічні підходи дослідження ґендерних стереотипів, коротко подано поняття стереотипу та його характеристику. Автори наводять результати соціологічного дослідження проведеного співробітниками лабораторії соціологічних досліджень кафедри соціології та політології Харківського національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у 2020-2021 роках. Тема дослідження: стереотипи сучасного студентства в сфері професійної діяльності (ґендерний аспект аналізу). Актуальність дослідження обумовлена необхідністю допомогти студентству успішно адаптуватися до вимог сучасного світу. Знання про пануючи ґендерні стереотипи у суспільстві дає можливість проводити роботу науковцям та практикам з нейтралізації впливу застарілих, стереотипів, таких що гальмують реалізацію особистісного потенціалу студентів у майбутньої професії. Ґендерні стереотипи розуміються як сформовані культурою та розповсюджені в ній узагальнені уявлення (переконання) про властивості та поведінку у соціумі представниками різних ґендерів (чоловіків і жінок). Сьогодні проведення соціологічних досліджень щодо вивчення ґендерних стереотипів задовольняє довгоочікувану потребу суспільства, оскільки розкриває найбільш загальні закономірності та тенденції трансформації стереотипів сучасної молоді, зокрема її авангарду – студентства, особливо стосовно ґендерної рівності в сучасному соціумі. Результати проведеного дослідження показали наявність чітко окреслених ґендерних стереотипів у студентському середовищі стосовно сфери професійної діяльності, також результати засвідчили, що у стереотипному уявленні про чоловіків домінують особистісні якості, що сприяють активному просуванню професійними сходинками, реалізації особистісного потенціалу в соціумі. Стереотипні уявлення про жінок часто демонструють протилежні якості, покірність, терплячість, низьку ініціативність порівняно з чоловіками. Розуміючи, що подібні стереотипні уявлення мають довгі культурно-історичні коріння, але вони, за думкою авторів, вступають у протиріччя з сучасною дійсністю, новими соціальними ролями та статусами, особливо що стосується прагнення сучасних жінок досягти успіху у професійної сфері. Така ситуація не сприяє повної реалізації особистісного потенціалу студентів у професійному та особистісному житті. Метою статті є ознайомлення наукової спільноти з результатами соціологічного дослідження проведеного співробітниками лабораторії соціологічних досліджень кафедри соціології та політології Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у 2020-2021 роках. Наводиться аналіз результатів дослідження ґендерного аспекту стереотипів сучасного студентства в сфері професійної діяльності.

The article analyzes the main theoretical and methodological approaches to the study of stereotypes of modern students, briefly presents the concept of stereotype and its characteristics. The authors present the results of a sociological study conducted by the staff of the Laboratory of Sociological Research of the Department of Sociology and Political Science of Kharkiv National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» in 2020-2021. Research topic: stereotypes of modern students in the field of professional activity: gender aspect of analysis. The relevance of the study is due to the need to help students successfully adapt to the requirements of the modern world. Knowledge of the prevailing gender stereotypes in society provides an opportunity for researchers and practitioners to neutralize the influence of outdated stereotypes, such as inhibiting the realization of personal potential of students in the future profession. Gender stereotypes are understood as generalized ideas (beliefs) about the properties and behavior of society by representatives of different genders (men and women) formed by culture and spread in it. Today, conducting sociological research on the study of gender stereotypes is becoming a long-awaited need, as it reveals the most common patterns and trends in the transformation of stereotypes of modern youth, including its vanguard - students, especially gender equality in modern society. The results of the study showed the presence of clearly defined gender stereotypes regarding the field of professional activity in the student environment, and the results showed that the stereotypical view of men is dominated by personal qualities that promote active promotion, personal potential in society. Stereotypes about women often show opposite qualities, humility, patience, low initiative compared to men. Realizing that such stereotypes have long cultural and historical roots, they are, in the authors' opinion, at odds with modern reality, new social roles and statuses, especially with regard to the desire of modern women to succeed in the professional sphere. This situation does not contribute to the full realization of the personal potential of students in professional and personal life. The aim of the article is to acquaint the scientific community with the results of a sociological study conducted by the staff of the Laboratory of Sociological Research of the Department of Sociology and Political Science of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" in 2020-2021. An analysis of the results of the study of the gender aspect of stereotypes of modern students in the field of professional activity is given.
Stereotypes of modern students in the field of professional activity: gender aspect of analysis
Keywords: сучасне студентство; гендер; ґендерні стереотипи; чоловік; жінка; професійна діяльність; професія; modern students; gender; gender stereotypes; man; woman; professional activity; profession