Архітектура програмної системи для інтелектуального асистента служби юридичної підтримки - Москаленко, Валентина Володимирівна; Вербато, К. Є. (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
В умовах Індустрії 5.0 здійснюється взаємодія людей та інтелектуальних систем у виробничій та професійній сфері, а також у приватному житті. Цифрові технології служать для вирішення завдань підвищення ефективності та продуктивності товарів і послуг, для підтримки й покращення якості життя людей. Однією з таких технологій є технологія цифрового двійника (англ – Digital Twin). Цифрові двійники дозволяють вирішувати багато складних проблем, наприклад, спрощувати процес промислового проектування; порівнювати між собою різні проекти; створювати та доповнювати технічні відомості для правильної експлуатації об'єкта; виявляти відхилення та прогнозувати збої у роботі різних за складністю приладів; скоротити витрати у логістиці та виробництві, підвищити ефективність персоналу. Розробка та впровадження технологій штучного інтелекту актуальна не лише для основних бізнес-процесів, але і для підтримуючих процесів, наприклад, для юридичного супроводу діяльності підприємства. Наведено дослідження щодо використання технологій штучного інтелекту у юридичній сфері. Було зроблено висновки щодо актуальності розробки цифрового двійника для автоматизації юридичної підтримки різних процесів підприємства. Сформовано постановку задачі розробки інтелектуального асистента, використовуючи технологію цифрового двійника, для інформаційного забезпечення та виконання певних завдань юридичної служби виробничого підприємства. Запропоновано реалізувати наступні завдання: підготовка та аналіз документації; консультування з правових питань; перевірка документації на відповідність законодавству; аналіз судових рішень для підготовки обґрунтованих рекомендацій. Розроблено архітектуру програмної системи, яка реалізує цифрового двійника – інтелектуального асистента. До основних компонент системи відносяться: інтерфейс користувача; модуль обробки мови для аналізу тексту та генерації відповідей; модуль збору та аналізу даних; модуль генерації документів та відповідей; модуль інтеграції для взаємодії між різними компонентами системи. Отже, інтелектуальний асистент може надавати юридичну підтримку, використовуючи технологію цифрового двійника, моделюючи роботу юриста. Запропоновано використовувати технології обробки природної мови NLP (англ. – Natural Language Processing) та алгоритми машинного навчання. In the context of Industry 5.0, there is an interaction between humans and intelligent systems in the manufacturing and professional domains, as well as in private life. Digital technologies serve to address the challenges of improving the efficiency and productivity of goods and services, to support and enhance the quality of human life. One such technology is the Digital Twin. Digital Twins allow the resolution of many complex issues, such as simplifying the industrial design process; comparing various projects; creating and supplementing technical data for the proper operation of an object; detecting deviations and predicting malfunctions in variously complex devices; reducing costs in logistics and manufacturing, and enhancing staff efficiency. The development and implementation of artificial intelligence technologies are relevant not only for core business processes but also for support processes, for instance, for the legal support of company operations. Research on the use of artificial intelligence technologies in the legal field has been presented. Conclusions were drawn on the relevance of developing a Digital Twin for the automation of legal support for various company processes. The task of developing an intelligent assistant using the Digital Twin technology has been outlined for informational provision and execution of specific tasks of the legal service of a manufacturing company. It is proposed to implement the following tasks: preparation and analysis of documentation; consulting on legal issues; checking documentation for compliance with legislation; analyzing court decisions to prepare substantiated recommendations. The architecture of the software system that implements the Digital Twin – an intelligent assistant – has been developed. The main components of the system include: user interface; language processing module for text analysis and response generation; data collection and analysis module; document and response generation module; integration module for interaction between different system components. Therefore, the intelligent assistant can provide legal support using the Digital Twin technology, simulating the work of a lawyer. It is proposed to utilize Natural Language Processing (NLP) technologies and machine learning algorithms.
Architecture of the software system for intelligent assistant of legal support service
Keywords: юридичний супровід; цифровий двійник (Digital Twin); машинне навчання; моделювання; програмні компоненти; legal support; Digital Twin; machine learning; modeling; software components