Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Етика ділового спілкування" - Геращенко, Ірина Олексіївна (My University, 2017)
Сучасне життя сповнене швидких перемін, викликаних прогресивни ми змінами в нашому суспільстві. Воно потребує людей, всебічно і ґрунтовно освічених, з глибоким почуттям відповідальності, національної гідності. Морально-етична культура з її цінностями, правилами, пов’язаними з поведінкою, діяльністю і відносинами між людьми, становить позитивний моральний досвід поколінь. Роздуми про те, якими повинні бути етика, мораль і людські стосунки в сьогоднішній Україні, певною мірою знаходять відображення у різних навчальних посібниках, підручниках та спеціальних працях, присвячених цій проблемі. У засобах масової інформації досить часто осуджується практика підкупу і хабарництва, шахрайства і обдурювання партнерів, нечесна реклама і лобістські інтереси, виходячи з інтересів комерційних угрупувань, забруднення і знищення оточуючого середовища заради досягнення надприбутків тощо. Реакція людей на звинувачення в неетичності поведінки в менеджменті та підприємництві буває досить різною. Одні вважають, що порушників необхідно суворо карати відповідно до чинних законів. Інші вважають, що з порушеннями, непорядністю, аморальними вчинками людство вже змирилося. Ще інші запевняють, що підприємці та їх менеджери перестають бути чесними і порядними людьми лише на час, коли зайняті своєю справою, бо нібито стають учасниками особливої гри, що ведеться за своїми специфічними правилами і законами, після чого знову стають зразковими громадянами. Той же, хто не приймає правил такої гри, не зможе успішно робити бізнес.
Keywords: невербальні засоби зв'язку; культура мови; ділові бесіди; імідж; менеджмент; етичні вимоги