Гідродинамічні процесі магнітних сферичних шарнірів просторових систем приводів у вигляді рухомих октаедричних структур - Яхно, О. М.; Струтинський, С. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
Розроблені оригінальні сферичні шарніри для просторової системі приводів. Шарніри мають магнітні сфери, з якими взаємодіють сферичні поверхні хвостовиків, які закріплені на штоках та корпусах пневмоциліндрів приводів. Шарніри мають еластичні кожухи, порожнини яких заповнені феромагнітною рідиною. В статті викладені результати досліджень гідродинамічних процесів у феромагнітній рідині. Виділено різні по характеру ділянки течії рідини. В зазорах між сферами і поверхнями хвостовиків має місце плоско-паралельний рух частини феромагнітної рідини. На ділянках, де поверхня сфери вільно контактує з феромагнітною рідиною має місце течія рідини, подібна течії рідини в граничному шарі. Вібраційний рух деталей шарніра обумовлює циркуляційний рух феромагнітної рідини в порожнині кожуха. Основними результатами досліджень, наведеними в статті, є визначення розподілу швидкостей та траєкторій переміщення частинок феромагнітної рідини, які характеризують гідродинамічні процеси.
Keywords: феромагнітна рідина; області течії; рівняння магнітної гідродинаміки; течія в зазорі; ball joints; ferromagnetic fluid flow field; flow inthe gap; boundary layer