Впровадження прикладних інструментів нейроменеджменту в управління персоналом організації: підвищення ефективності через нейронаукові підходи - Шимановська-Діанич, Людмила; Лозова, Оксана; Яценко, Анжеліка; Коломієць, Богдан (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто процес застосування прикладних інструментів нейроменеджменту в управлінні персоналом організацій, акцентуючи увагу на використанні нейронаукових підходів для оптимізації роботи команд і окремих співробітників. Авторами підкреслюється, що інтеграція таких методів дозволяє не тільки підвищити ефективність, але й створити підтримуюче робоче середовище. Нейроменеджмент базується на розумінні реакцій мозку на стрес, невизначеність і зміни, що відкриває можливості для кращої адаптації співробітників до нових умов. Особливу увагу приділено розвитку емоційного інтелекту як ключового фактора у формуванні гармонійної корпоративної культури. Навчання лідерів розпізнаванню емоцій співробітників сприяє покращенню комунікації, вирішенню конфліктів і формуванню атмосфери довіри в командах. Іншим важливим аспектом є управління стресом за допомогою технік майндфулнес, які довели свою ефективність у зниженні рівня напруженості та покращенні концентрації. Зосереджено увагу на можливостях, які відкриває нейропластичність – здатність мозку адаптуватися до нових знань і навичок.

The article explores the application of applied neuro-management tools in personnel management, focusing on the use of neuroscientific approaches to optimize the work of teams and individual employees. The authors emphasize that the integration of such methods not only increases efficiency but also creates a supportive work environment. Neuro-management is based on understanding how the brain reacts to stress, uncertainty, and change, opening opportunities for better employee adaptation to new conditions. Special attention is given to the development of emotional intelligence as a key factor in forming a harmonious corporate culture. Training leaders to recognize the emotions of employees enhances communication, resolves conflicts, and fosters an atmosphere of trust within teams. Another important aspect is stress management through mindfulness techniques, which have proven effective in reducing tension and improving concentration. The authors highlight the potential of neuroplasticity – the brain's ability to adapt to new knowledge and skills.
Implementation of applied tools of neuromanagement in personnel management of an organization: increasing efficiency through neuroscientific approaches
Keywords: нейроменеджмент; емоційний інтелект; стрес; нейропластичність; майндфулнес; креативність; корпоративна культура; адаптація; neuro-management; emotional intelligence; stress; neuroplasticity; mindfulness; creativity; corporate culture; adaptation