Становлення металургійної освіти в Україні у європейському освітньому контексті - Журило, Алла Григорівна; Журило, Дмитро Юрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
У статті наведено дані про початок металургійної освіти в Україні. Пояснюються причини відкриття Харківського технологічного інституту з урахуванням розвитку промисловості в ХІХ ст. Зроблено деякі висновки щодо розвитку металургійної освіти в Україні. Наприкінці розглянуто різні проблеми розвитку освіти, які стосуються переважно ливарної справи.

This paper is devoted to the research of the beginning of metallurgical education in Ukraine. The reasons of the opening of Kharkov technological Institute in connection with the development of industry in the 19th century are interpreted. Some conclusions concerning the development of metallurgical education in Ukraine are done. Some other problems of the development of foundry education are also looked through.
Keywords: ливарна справа; промисловість; чавун; лабораторія; foundry; industry; cast iron; laboratory