Застосування кібернетики в медицині - Геза, А. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
Високий рівень абстракції дозволяє кібернетиці знаходити загальні методи підходу до вивчення систем якісно різної природи, наприклад технічних, біологічних і навіть соціальних. Основним методом пізнання в медичній кібернетиці є метод моделювання, який засновано на глибокому аналізі процесу чи системи, що вивчається. У медичній кібернетиці широко застосовується метод, який носить назву "чорний ящик" з його макро- та мікропідходами.

A high level of abstraction allows cybernetics to find common approaches to the study of systems of a qualitatively different nature, such as technical, biological and social. The main method of knowledge in medical cybernetics is the simulation method, which is based on a deep analysis of the process or system that is being studied. In medical cybernetics method which is called "a black box" with its macro – and micro approach is widely used
Keywords: медична кібернетика; кібернетика; кібернетичний підхід; метод моделювання; cybernetic approach; medical cybernetics; design method