Визначення прямої сонячної радіації - Мовмига, Наталія Євгенівна; Васьковець, Людмила Антонівна; Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Мета роботи – закріпити знання отримані в процесі вивчення курсу, ознайомитися з методикою проведення досліджень, вивчити методику визначення прямої сонячної радіації; придбати практичні навички визначення прямої сонячної радіації за допомогою термоелектричного актинометра Савінова – Янишевського. Запропонована лабораторна робота призначена для вивчення теми «Середовище та умови існування організмів». Методичні вказівки до лабораторної роботи містять такі структурні елементи: - мета та основні завдання роботи; - основні теоретичні відомості; - опис приладів та експериментальної установки; - заходи безпеки під час виконання лабораторної роботи; - послідовність і рекомендації щодо виконання роботи; - обробка експериментальних даних; - контрольні запитання; - список рекомендованої літератури; - додатки.
Keywords: актинометри; метеорологічні процеси; сонячна енергія; природне освітлення; залежність маси атмосфери