Перспективи використання екзоскелетів в будівельній галузі - Хряп, П. Д.; Жирков, В. Ю.; Шаломов, В. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Будівельна галузь є травмонебезпечною, а фізичні перевантаження викликають професійні захворювання. Використання екзоскелетів у ЄС знижує травматизм і підвищує продуктивність. В Україні впровадження перебуває на початковому етапі через високу вартість і відсутність нормативної бази, проте наукові розробки та гармонізація стандартів створюють перспективи для їх застосування.

The construction industry is a traumatic one, and physical overloads cause occupational diseases. The use of exoskeletons in the EU reduces injuries and increases productivity. In Ukraine, the introduction of is at an early stage due to the high cost and lack of a regulatory framework, but scientific developments and harmonisation of standards create prospects for their use.
Perspectives for the use of exoskeletons in the construction industry
Keywords: будівництво; травматизм; екзоскелети; безпека праці; construction; injuries; exoskeletons; labour safety