Системний вплив цифрових фінансових технологій на фінансову архітектуру - Кузнецова, Світлана Олександрівна (Національна академія управління, 2025)
У статті досліджено системний вплив цифрових фінансових технологій на трансформацію фінансової архітектури. Метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування ролі цифрових фінансових технологій як системоутворюючого чинника трансформації фінансової архітектури та визначення їх впливу на забезпечення стійкості й ефективності фінансової екосистеми. У ході дослідження обґрунтовано, що цифрові фінансові технології виходять за межі інструментального використання та набувають системного значення, впливаючи на структуру фінансових ринків, механізми перерозподілу фінансових ресурсів, інституційну конфігурацію фінансового сектору та підходи до державного регулювання. Розкрито багаторівневий характер трансформаційних ефектів цифрових фінансових технологій на макро-, мезо-, мікро- та мінірівнях фінансової екосистеми. Встановлено, що на макроекономічному рівні цифрові фінансові технології формують передумови для підвищення фінансової стабільності та ефективності макрофінансової політики; на мезоекономічному рівні – сприяють інституційним перетворенням і формуванню мережевої фінансової інфраструктури; на мікро- та мінірівнях – забезпечують підвищення доступності фінансових послуг, фінансової інклюзії та якості взаємодії економічних агентів. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні концептуального підходу до розгляду цифрових фінансових технологій як ендогенного детермінанта трансформації фінансової архітектури. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання при формуванні державної фінансової політики, розробленні стратегій цифрової трансформації фінансових інститутів та удосконаленні регуляторних механізмів фінансового ринку.

The article investigates the systemic impact of digital financial technologies on the transformation of financial architecture. The purpose of the study is to theoretically and methodologicallysubstantiate the role of digital financial technologies as a system-forming factor in the transformation of financial architecture and to determine their impact on ensuring the stability and efficiency of the financial ecosystem. The study substantiates that digital financial technologies go beyond instrumental use and acquire systemic significance, influencing the structure of financial markets, mechanisms for redistribution of financial resources, the institutional configuration of the financial sector and approaches to state regulation. The multilevel nature of the transformational effects of digital financial technologies at the macro-, meso-, micro- and mini-levels of the financial ecosystem is revealed. It is established that at the macroeconomic level, digital financial technologies form the prerequisites for increasing financial stability and the efficiency of macro-financial policy; at the meso-economic level, they contribute to institutional transformations and the formation of a network financial infrastructure; at the micro and mini levels - ensure increased accessibility of financial services, financial inclusion and quality of interaction of economic agents. The scientific novelty of the study lies in the substantiation of a conceptual approach to considering digital financial technologies as an endogenous determinant of the transformation of the financial architecture. The practical significance of the results obtained lies in the possibility of their use in the formation of state financial policy, the development of strategies for the digital transformation of financial institutions and the improvement of regulatory mechanisms of the financial market.
The systemic impact of digital financial technologies on financial architecture
Keywords: фінанси; цифрові фінансові технології; фінтех; цифрова фінансова екосистема; цифрова трансформація; фінансова інклюзія; фінансова архітектура; finance; digital financial technologies; fintech; digital financial ecosystem; digital trans formation; financial inclusion; financial architecture