Сучасний стан та перспективи розвитку рухомих засобів технічного обслуговування і ремонту автомобільної та бронетанкової техніки - Русіло, Петро Олександрович; Костюк, Володимир Володимирович; Калінін, Олександр Марковійович; Варванець, Юрій Вікторович (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті розглядається сучасний стан і перспективи розвитку рухомих засобів технічного обслуговування і ремонту за номенклатурою автомобільної і бронетанкової техніки, які прийняті на озброєння армій провідних країн світу і Збройних Сил України. Аналіз сучасних тенденцій розвитку рухомих засобів технічного обслуговування і ремонту свідчить про створення нових зразків рухомих майстерень універсального призначення. Автори викладають своє бачення технічного обрису і основні технічні вимоги щодо побудови рухомої майстерні універсального призначення з технічного обслуговування і ремонту зразків автомобільної та бронетанкової техніки з високим ступенем їхньої уніфікації щодо базових шасі і кузовів-фургонів-контейнерів. Штатний склад комплекту виробничого і технологічного обладнання рухомої майстерні універсального призначення пропонується доповнити устаткуванням для евакуації і транспортування несправної (пошкодженою) військової колісної техніки способом напівзавантаженням.

In the article the modern state and prospects of development of mobile facilities of technical service and repair of standards is examined after the nomenclature of motor-car and armour tank technique, which are accepted on the armament of armies of leading countries of the world Military Powers of Ukraine. The analysis of modern testifies progress of mobile facilities of technical service and repair trends to creation of new standards of mobile workshops of the universal setting. Authors lay out the vision of technical outline and the basic technical requirements in relation to the construction of mobile workshop of the universal setting on technical service and repair of standards of motor-car and armour tank technique with the high degree of their standardization in relation to base undercarriages and basket-van-container. It is suggested to complement composition of complete set of technological equipment of mobile workshop of the universal setting equipments for evacuation and transporting of the defective (damaged) military wheeled technique by a method by a semiload.
Modern state and prospects of development of mobile facilities of technical service and repair of armament and military
Keywords: візок відкотний; рухома майстерня; кузов-фургон; базове шасі; контрольний огляд; щоденне технічне обслуговування; motor-car technique; armour tank technique; mobile workshop; base undercarriage