Методичні вказівки до виконання практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Основи міжнародного бізнесу" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У сучасному глобалізованому світі особливого значення набуває необхідність глибокого розуміння та аналізу особливостей діяльності суб’єктів господарювання в міжнародному контексті. Такі явища, як глобальні ланцюги створення та розподілу доданої вартості, розвиток компаній через економічні апгрейди, а також зміцнення їх позицій у певних секторах економіки, є ключовими об’єктами вивчення. Їхнє ґрунтовне опанування формує високий рівень професійної підготовки фахівців із міжнародних відносин. Міжнародний бізнес досягнув значного прогресу завдяки процесам глобалізації, зникненню інформаційних бар’єрів і вдосконаленню транспортно-логістичних систем. Він відкриває перед компаніями можливості для підвищення продуктивності, зростання обсягів продажів і прибутків. Для реалізації поставлених цілей міжнародні підприємства розробляють стратегії виходу та закріплення на ринках різних країн. Однією з ключових умов успішної діяльності міжнародної компанії є побудова ефективної комунікаційної політики з урахуванням культурних та соціальних особливостей країн, у яких вона здійснює свою діяльність. Навчальна дисципліна «Основи міжнародного бізнесу» належить до обов’язкових дисциплін спеціальності C3 «Міжнародні відносини». Метою навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців системних знань і навичок щодо специфіки функціонування сучасного міжнародного бізнесу, стратегій міжнародних компаній на закордонних ринках, а також розвиток аналітичних навичок у процесі аналізу умов внутрішнього та зовнішньоекономічного середовища. Завданнями навчальної дисципліни є: 1) розкриття сутності сучасного міжнародного бізнесу як явища суспільного життя та сфери господарської діяльності; 2) визначення середовища міжнародного бізнесу, закономірності, тенденції і проблеми розвитку в умовах глобалізаційних процесів; 3) дослідження етапів формування стратегії проникнення на міжнародні ринки; 4) визначення основних елементів міжнародного маркетингу, фінансового менеджменту та управління персоналом у міжнародних компаніях. У результаті вивчення дисципліни студент має знати: ➢ сутність міжнародного бізнесу, його значення та еволюцію, чинники та рівні розвитку, особливості економічних законів, закономірності та принципи у сфері міжнародного бізнесу; ➢ понятійний апарат міжнародного підприємництва та теорії міжнародної торгівлі; ➢ форми міжнародного бізнесу, стратегії проникнення на міжнародні ринки; ➢ особливості міжнародного маркетингу, фінансового менеджменту та управління персоналом в міжнародних компаніях. У результаті вивчення дисципліни студент має вміти: ➢ володіти теоретичними поняттями і категоріями у галузі міжнародного бізнесу; ➢ творчо аналізувати стратегії міжнародного бізнесу, виявляти проблеми і тенденції їх розвитку; ➢ обґрунтовувати рішення у сфері міжнародних економічних відносин та міжнародного бізнесу; ➢ знаходити необхідні інформаційні джерела для здійснення аналітичних завдань та поповнення знань.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; бізнес; міжнародний бізнес; основи міжнародного бізнесу; міжнародні відносини