Класичне оперативне лікування гострої емпієми плеври - Бойко, Валерій Володимирович; Ткаченко, Володимир Володимирович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, Василь Васильович; Корж, Павло Ігорович; Мінухін, Дмитро Валерійович; Серенко, Антон Андрійович; Євтушенко, Денис Олександрович; Ткаченко, В. І. (ТОВ "Ліга-Інформ", 2024)
Визначення потреби у відкритому оперативному лікуванні у пацієнтів із гострою емпіємою плеври з урахуванням використання відеоторакоскопічних санаційних втручань та без їх використання. Матеріали і методи. Проаналізовано результати лікування 426 пацієнтів із гострою емпіємою плеври за період 2008–2022 рр., із них 109 (25,6%) потребували виконання відкритого оперативного втручання після санації плевральної порожнини. Результати. Це дослідження надало змогу сформувати уявлення про потребу в операціях відкритого типу в різні періоди від початку комплексного лікування гострої емпієми плеври, характер та обсяг оперативних втручань, ускладнення та їх наслідки. Висновки. Потреба у виконанні операцій типу пневмонектомії та плевропневмонектомії після санації плевральної порожнини при гострій емпіємі плеври залишається на рівні 3,6 – 6,9%.
Keywords: гостра емпієма плеври; оперативне лікування; тимчасова оклюзія бронха