Розрахунково-експериментальне дослідження вібраційного стану та параметрів пульсації рідини моделі поворотно-лопатевої гідротурбіни - Рябов, А. В.; Катасонов, О. Ю.; Бондаренко, Анатолій Васильович; Трубаєв, Олександр Іванович; Водка, Олексій Олександрович; Ульянов, Юрій Миколайович (Інститут електроенергетичних проблем, 2013)
Модельні дослідження гідротурбін дозволяють визначити параметри роботи, пульсації тиску та вібрації на різних режимах роботи в лабораторних умовах. Зважаючи на це, у роботі поставлені завдання з визначення впливу пульсацій тиску на вібраційний стан ГА та набування математичних моделей, що їх пов'язують. Тому необхідно виконати такі дослідження: провести одночасне експериментальне дослідження параметрів вібрації елементів конструкції гідроагрегату, а також пульсації рідини в проточній частині; виявити залежності амплітуд вібрації та пульсацій тиску від режиму роботи ГА; побудувати геометричні та скінченно-елементні моделі ротора ГА і провести їх експериментальну верифікацію за власними частотами; визначити теоретично вібраційні спектри відклику системи та зіставити їх з експериментальними.
Keywords: гідроагрегат; вібрація; амплітуди; пульсації тиску