Strategic project management development under influence of artificial intelligence - Bushuyev, Sergey Dmitrievich; Bushuyev, Dennis Antonovich; Bushuyeva, Victoria Borysivna; Bushuyeva, Nataliia Serhiivna; Tykchonovych, Yuriy Stanislavovych (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
This paper explores the dynamic intersection of artificial intelligence (AI) and strategic project management (SPM), investigating the transformative effects of AI technologies on traditional project management practices. As organizations navigate an increasingly complex and fast-paced business environment, the integration of AI in SPM emerges as a catalyst for efficiency, adaptability, and informed decision-making. The study delves into key facets of SPM influenced by AI, including data-driven decision-making, predictive analytics, automation of routine tasks, and resource optimization. The role of AI in risk management, particularly in identifying, assessing, and mitigating project risks, is examined in detail. Furthermore, the paper explores how natural language processing (NLP) fosters enhanced communication within project teams, contributing to a more collaborative and connected working environment. Adaptive project planning, facilitated by AI, is investigated as a mechanism for responding to evolving project dynamics in real-time. The paper underscores the importance of continuous monitoring and reporting enabled by AI, providing project managers with timely insights for strategic adjustments. The concept of continuous improvement, driven by AI-driven analytics, is explored as organizations seek to refine and optimize their project management approaches based on past experiences. Ethical considerations and responsible AI practices are emphasized as integral components of AI integration in SPM. The paper concludes by highlighting the synergistic potential of human expertise and AI capabilities, envisioning a future where organizations can leverage AI to achieve more adaptive, efficient, and successful project outcomes. This comprehensive review aims to contribute to the understanding of AI's transformative influence on strategic project management, providing insights for practitioners, researchers, and organizations seeking to navigate the evolving landscape of project management in the era of artificial intelligence.

У цій статті досліджується динамічний перетин штучного інтелекту (ШI) і стратегічного управління проєктами (SPM), та трансформаційний вплив технологій ШI на традиційні практики управління проєктами. Оскільки організації орієнтуються в дедалі складнішому та стрімкому бізнес-середовищі, інтеграція ШІ в SPM стає каталізатором ефективності, адаптивності та прийняття обґрунтованих рішень. У дослідженні розглядаються ключові аспекти SPM, на які впливає ШІ, включаючи прийняття рішень на основі даних, прогнозну аналітику, автоматизацію рутинних завдань і оптимізацію ресурсів. Детально розглядається роль штучного інтелекту в управлінні ризиками, зокрема у виявленні, оцінці та зменшенні ризиків проєкту. Крім того, у статті досліджується, як обробка природної мови (NLP) сприяє покращенню комунікації в проектних групах, сприяючи більшій співпраці та зв’язаному робочому середовищу. Адаптивне планування проекту, що підтримується ШІ, досліджується як механізм реагування на зміну динаміки проєкту в режимі реального часу. У статті підкреслюється важливість безперервного моніторингу та звітності за допомогою ШІ, надаючи керівникам проектів своєчасну інформацію для стратегічних коригувань. Концепція безперервного вдосконалення, керована аналітикою на основі штучного інтелекту, досліджується, оскільки організації прагнуть удосконалити й оптимізувати свої підходи до управління проєктами на основі минулого досвіду. Етичні міркування та відповідальна практика ШІ підкреслюються як невід’ємні компоненти інтеграції ШІ в SPM. Дослідження завершується підкресленням синергічного потенціалу людського досвіду та можливостей штучного інтелекту, передбачаючи майбутнє, де організації зможуть використовувати ШІ для досягнення більш адаптивних, ефективних і успішних результатів проєктів. Цей огляд має на меті сприяти розумінню трансформаційного впливу штучного інтелекту на стратегічне управління проєктами, надаючи інформацію для практиків, дослідників та організацій, які прагнуть орієнтуватися в мінливому ландшафті управління проєктами в епоху штучного інтелекту.
Розробка стратегічного управління проєктами під впливом штучного інтелекту
Keywords: strategic project management; development; artificial intelligence; стратегічне управління проєктами; розробка; штучний інтелект