Экспериментальные исследования способов управления тепловыми объектами - Савицкий, Сергей Михайлович; Евсеенко, Олег Николаевич; Выскребенцев, В. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012)
Побудовані математичні моделі та структурні схеми систем програмного управління з упередженням як для об'єктів з зосередженими параметрами, так і для об'єктів з розподіленими параметрами, які мають властивості лінійного об'єкту з самовирівнюванням. Моделі мають представлення у вигляді рекурентної формули, де враховується перехідні процеси у тепловому об'єкті за допомогою масиву коефіцієнтів відповідності.

The mathematical model of the system of programmatic management is built for thermal objects which are characteristics of linear object with smoothing. A model knows as a recurrent formula, where transients are taken into account in a thermal object by the array of coefficients of accordance. A model is built for objects with a few sensors and a few sources of heat.
Keywords: розподілені параметри; зосереджені параметри; пророкуючий фільтр; distributed parameters; focus parameters; рredicting filter