Особливості впливу тренувальної програми у підготовчому періоді річного макроциклу на морфо-функціональні, силові та швидкісно-силові показники армрестлерів 14-15 років - Безкоровайний, Д. О.; Камаєв, О. І.; Орлов, А. А.; Глядя, Сергій Олександрович (Харківська державна академія фізичної культури, 2024)
Мета: визначити особливості впливу тренувальної програми у підготовчому періоді річного макроциклу на морфо-функціональні, силові та швидкісно-силові показники армрестлерів 14-15 років. Матеріал та методи. У дослідженні використано такі методи: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної інформації; педагогічне спостереження; педагогічний експеримент; математико-статичні методи дослідження з використанням ліцензійної програми STATISTICA 10. Дослідження проводилося на території Полтавської області в м. Кобеляки на базі ДПТНЗ "Професійний аграрний ліцей" з січня по червень 2023 року, в якому брали участь 10 спортсменів-армрестлерів віком 14–15 років, які тренувалися за програмою зі швидкісно-силовою спрямованістю. Результати: за проведеним дослідженням надано результати послідовного експерименту, що констатують підвищення функціональних показників серцево-судинної та дихальної систем наприкінці дослідження, також відбулось підвищення силових показників у всіх тестових вправах, причому збільшення сили виявилось достовірним (t-критерій коливався від 2,25 до 4,21 при p<0,05). Швидкісно-силові показники (час досягнення максимальної сили, швидкісно-силовий індекс, градієнт сили, сила за 500 мс і час досягненнясили в 1 кг) мали тенденцію до покращення, але достовірні зміни відбулися тільки в силі за 500 мс і часу досягнення сили в 1 кг (t-критерій коливався від 2,93 до 3,96 при p<0,05), причому значно підвищились показники лівої руки. Висновки. Блокова програма тренувань дозволила значно покращити показники частоти серцевих скорочень, артеріального тиску, життєвого індексу, коефіцієнту витривалості, що сприяло досягненню достовірного покращення адаптаційного потенціалу юних армрестлерів. Під час експерименту достовірно підвищилися показники сили 14–15-річних спортсменів у всіх тестових вправах, на основі цих змін визначилася тенденція до покращення часу досягнення максимальної сили, градієнту сили, швидкісно-силового індексу, а результати показника сили за 500 мс і часу досягнення сили в 1 кг достовірно покращилися.

To define features of the influence of training means in the preparatory period of an annual macrocycle on morpho-functional, power and speed-power indicators of armwrestlers of 14-15 years old. Material and methods. The following methods were used in the research: theoretical analysis and generalization of scientific and methodical information; pedagogical observation; pedagogical experiment; mathematical and statistical methods of the research with the use of the licensed program STATISTICA 10. The study was conducted on the territory of Poltava region in Kobeliaky on the basis of the State PTUZ "Professional Agrarian Lyceum" from January to June 2023, in which 10 armwrestlers aged 14–15 years took part who trained according to a speedstrength program Results: according to the conducted research the results of the sequential experiment are presented, which state the increase of functional indicators of cardiovascular and respiratory systems at the end of the research, also there was an increase of power indicators in all test exercises, and the increase of power was reliable (t-criterion ranged from 2,25 to 4,21 at p<0,05). Speed and power indicators (time of reaching the maximum force, speed and power index, force gradient, force for 500 ms and time of reaching the force of 1 kg) tended to improve, but reliable changes took place only in force for 500 ms and time of reaching the force of 1 kg (tcriterion ranged from 2, 93 to 3, 96 at p<0, 05), and indicators of the left hand significantly increased. Conclusions. The block program of trainings allowed to improve considerably indicators of heart rate, blood pressure, vital index, coefficient of endurance that helped to achieve the reliable improvement of adaptive potential of young armwrestlers. During the experiment the indicators of strength of 14-15-year-old sportsmen in all test exercises increased significantly, on the basis of these changes the tendency to improvement of time of achievement of maximum force, gradient of force, speed-force index was determined, and results of the indicator of force for 500 ms and time of achievement of force in 1 kg significantly improved.
Features of the influence of the training program in the preparatory period of the annual macrocycle on the morphofunctional, power and speed-power indicators of armwrestlers of 14-15 years old
Keywords: армрестлінг; юні спортсмени; вибухова сила; змагальні вправи; швидкісно-силові показники; armwrestling; young athletes; explosive power; competitive exercises; speed and power indices