Розрахунково-теоретичне обґрунтування конструктивних параметрів гідрооб'ємного механізму повороту - Самородов, Вадим Борисович; Пелипенко, Євген Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Робота присвячена розрахунково-теоретичному вибору раціональних передавальних відносин ланцюга редукторів гідрооб'ємного механізму повороту (ГОМП) українського гусеничного трактора ХТЗ-200, випущених в 1995 році малою серією (23 од.) Харківським тракторним заводом. Одним з пріоритетних завдань для тракторів такого типу є підвищення характеристик силового агрегату двигун - трансмісія. Великої популярності набувають гідрооб'ємні механізми повороту в трансмісіях гусеничних тракторів за рахунок ряду переваг - істотно зменшуються шкідливі впливи на ґрунт (зниження буксування з 15-20% до 3-4% і питомого тиску на грунт з 0,9 кг/см2 до 0,45 кг/см2 у порівнянні з колісними тракторами однакової потужності). ГОМП дозволяє не відключати відстаючий борт гусеничного трактора на повороті і забезпечувати його значно точніше і плавніше. Кількість управляючих впливів на кермо суттєво зменшується. В роботі розроблена та представлена математична модель трансмісії гусеничного трактора ХТЗ-200 і наведено залежність основних характеристик повороту трактора від передаточного числа ланцюга редукторів гідромотора ГОМП. Доведено, що збільшення передавального відношення ланцюга редукторів гідромотора ГОМП трактора дозволяє отримати менші радіуси повороту і збільшити кутову швидкість повороту, але в той же час це призведе до зростання тиску робочої рідини в системі гідрооб'ємної передачі. Визначено раціональне передавальне відношення ланцюга редукторів гідромотора ГОМП в процесі моделювання повороту трактора ХТЗ-200 на стерні.

The work is devoted to the calculation-theoretical choice of rational gear ratios of the chain of gearboxes of the hydro-volumetric rotary mechanism (GOMP) of the Ukrainian caterpillar tractor KhTZ-200, issued in 1995 by a small series (23 units) by the Kharkov tractor plant. One of the priorities for tractors of this type is to improve the characteristics of the engine-transmission powertrain. Hydraulic volumetric mechanisms of rotation in crawler tractor transmissions are gaining popularity due to a number of advantages - the harmful effects on the soil are significantly reduced (reduction of slipping from 15-20% to 3-4% and specific soil pressure from 0.9 kg/cm2 to 0.45 kg/cm2 compared to wheeled tractors of the same power). The GOMP allows you not to disengage the track side of a tracked tractor on a turn and to provide it much more precisely and smoothly. The number of steering impacts on the steering wheel is significantly reduced. The mathematical model of transmission of the CTP-200 tracked tractor is developed and presented and the dependence of the basic characteristics of the tractor's rotation on the gear ratio of the gearboxes of the GOMP hydromotor gearbox is given. It is proved that increasing the gear ratio of the gearboxes of the GOMP tractor hydraulic motor makes it possible to obtain smaller turning radii and to increase the angular speed of rotation, but at the same time it will increase the pressure of the working fluid in the system of hydraulic volume transmission. The rational gear ratio of the gearboxes of GOMP hydromotors during the modeling of the rotation of the HTZ-200 tractor on the stubble is determined.
Calculation and theoretical justification of the structural parameters of the hydraulic movement mechanism
Keywords: гусеничний трактор; гідрооб’ємно-механічна трансмісія; математична модель; caterpillar tractor; hydrostatic transmission; mathematical model