Моделювання атмосферних перенапружень в електричних лініях. Невирішені задачі - Островерхов, Микола Якович; Мальцев, Валерій Валерійович (НТУ "ХПІ", 2017)
Місця встановлення та параметри захисних пристроїв від атмосферних перенапружень на лініях електропередач (ЛЕП) необхідно вибирати з урахуванням параметрів блискавок, а також форми хвилі перенапруги від блискавки. Проблемою сучасної методики розрахунку хвиль перенапруг є те, що вона не враховує весь процес надходження перенапруги до лінії електропередач, а обмежується розрахунками, починаючи з моменту удару блискавки у фазу чи неподалік лінії. У даній роботі здійснено огляд моделей зворотного удару блискавки і запропоновано методику розрахунку, яка більш адекватно зможе відтворити реальний процес удару блискавки. Для повного і точного моделювання перехідних процесів в ЛЕП при атмосферних перенапруженнях необхідно розраховувати вплив електромагнітного поля блискавки починаючи з деякого моменту під час наближення лідера блискавки до лінії.

Locations and surge's parameters on power lines (PL) should be selected within the parameters of lightning and lightning overvoltage waveform. The problem of modern methods of wave calculating is that it ignores the whole process of surge flow to power lines and is limited to calculations from the time the lightning strike into a phase or near the line. In this paper we review models of reverse lightning strike and the method of calculation that can more adequately reproduce the actual process of lightning. For a complete and accurate modeling of transients in PL during overstress atmospheric effects of electromagnetic fields from lightning should be calculated at some point during the way of the lightning leader to the line.
Modeling of atmospheric overvoltage in the electrical lines. Outstanding problem
Keywords: блискавка; метод кінцевих різниць; магнітне поле; діелектрична проникність; модель Агравала; atmospheric strain; electric lines; lightning; method of finite differences; time domain