Сонячна on-grid електростанція та її приєднання до електричної мережі - Загайнова, Олександра Анатоліївна; Сердюкова, Галина Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розглянуто мережева сонячна електростанція та її приєднання до електричної мережі. Дана система автономного альтернативного електропостачання відноситься до мережевого типу. Основна спрямованість системи – це видача генерованої електричної потужності в мережу споживача і передача надлишку в міську мережу згідно "Зеленого тарифу" . Очікувана електрична потужність сонячної електростанції – 860 кВт. Система являє собою розгалужену збірку, яка складається з наступних елементів: сонячних батарей; мережевих інверторів; систем моніторингу параметрів режиму мережевої сонячної електростанції; лічильників для обліку електроенергії; лінії електропередачі. Визначено необхідна кількість сонячних панелей для покриття потужності споживачів. Розподіл енергії, що генерується сонячними панелями, між фазами рівномірний. Розміщення сонячних панелей передбачено на спеціальних металевих наземних конструкціях. Для підключення панелей до трифазної мережі змінного струму вибрано інвертори. На даній електричної станції встановлено трифазні інверторі. Інвертор оснащений додатковими захисними пристроями, щоб гарантувати безпечну робота в будь-яких обставинах. Для захисту обладнання від коротких замикань і перенапруги в інверторах встановлені плавкі запобіжники. Інвертори встановлюються на металевих конструкціях, які розмішуються під столами з сонячними панелями. Вся проводка постійного струму виконана спеціалізованим сонячним одножильним кабелем з подвійною полівінілхлоридною ізоляцією, що не поширює горіння. Перетин кабелів вибрано по допустимим струмовим навантаженням і перевірено на втрати напруги. Кабелі прокладаються у металевих лотках та відкрито по конструкціях. Підключення сонячної електростанції до мережі 10 кВ передбачене за допомогою комплектної трансформаторної підстанції зовнішньої установки.

The network solar power plant and its connection to the electric network are considered. This system of autonomous alternative power supply belongs to the network type. The main focus of the system is the supply of generated electric power to the consumer's network and the transfer of the surplus to the city network according to the "Green Tariff". The expected electrical capacity of the solar power plant is 860 kW. The system is a multi-branched star consisting of the following elements: solar batteries; network inverters; systems for monitoring network solar power plant mode parameters; electricity meters; power lines. The necessary number of solar panels to cover the power of consumers has been determined. The distribution of energy generated by solar panels is uniform between phases. Solar panels are placed on special metal ground structures. Inverters are selected to connect the panels to the three-phase alternating current network. Three-phase inverters are installed at this electrical station. The inverter is equipped with additional protective devices to guarantee safe operation in any conditions. Fuses are installed in the inverters to protect the equipment from short circuit and overvoltage. Inverters are installed on metal structures that are placed under tables with solar panels. All direct current wiring is made of specialized solar single-core cable with double polyvinyl chloride non-flammable insulation. The cross-section of the cables is selected according to the permissible current loads and checked for voltage losses. Tiles are laid in metal trays and open on structures. The connection of the solar power plant to the 10 kV network is transferred using a complete transformer substation of the external installation.
Solar on-grid power plant and its connection to the electric network
Keywords: сонячна електростанція; сонячні панелі; інвертор; електрична мережа; струм; напруга; solar power plant; solar panels; inverter; electrical network; current; voltage