Психологічні аспекти безконфліктного управління бізнесом і формування організаційної культури менеджера - Косенко, Андрій Васильович; Бердос, Максим Петрович; Остапенко, Денис Сергійович; Косенко, Софія Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Давно відомо, що колектив - щось більше, ніж просте логічне впорядкування працівників, що виконують взаємозв'язані задачі. Теоретики і практики управління зрозуміли, що організація є також і соціальною системою, де взаємодіють окремі особи і формальні і неформальні групи. І від психологічного клімату, від настрою кожного працівника залежить і продуктивність праці, і здоров'я працівників і багато що інше. Організація стає чимось більшим, ніж сума компонентів. Ця нова система стає значно стійкішою до дій ззовні, але легко руйнується, якщо не підтримувати цю єдність елементів. "Організм" організації необхідно забезпечити механізмом, який би забезпечував постійну регенерацію загублених цілей, задач і функцій, визначав би всі нові і нові очікування працівників. В управлінській науці існують досить досконалі соціально-психологічні методи, за допомогою яких можна добитися потрібного ефекту. Під соціально-психологічними методами управління розуміють конкретні прийоми і способи дії на процес формування і розвитку самого колективу і окремих працівників. Розділяють два методи: соціальні (направлені на колектив в цілому), і психологічні (направлені на окремих осіб усередині колективу). Ці методи мають на увазі упровадження різних соціологічних і психологічних процедур в практику управління. Якість соціально-психологічного клімату в колективі визначає відношення керівника до суспільства в цілому, до своєї організації і до кожної людини окремо. Якщо в його розумінні людина представляється як ресурс, сировинна і виробнича база, то такий підхід не дасть належного результату, в процесі управління виникне перекіс і недолік або перерахунок ресурсів для виконання конкретної задачі. Останні десятиліття відбуваються суттєві зміни у шкалі цінностей працівників. Такі з них, як обов'язок, дисципліна, послух, втрачають своє значення. Натомість зростає вага цінностей, пов'язаних із самовираженням індивіда. Тому методи мотивації та стиль управління повинні враховувати творчу діяльність, свободу дій та відповідальність, розширення контактів із керівництвом та колегами, підвищення кваліфікації тощо. У менеджерів є достатньо ресурсів та коштів для того, щоб впливати на формування та розвиток організаційної культури, проте їм не завжди вистачає знання, як її аналізувати та змінювати у бажаному напрямку. It has long been known that a team is more than a simple logical arrangement of employees performing interconnected tasks. Management theorists and practitioners have understood that an organization is also a social system where individuals and formal and informal groups interact. And the psychological climate, the mood of each employee, affects both labor productivity and employee health, and much more. The organization becomes something more than the sum of its parts. This new system becomes much more resistant to external influences, but it easily collapses if this unity of elements is not maintained. The "organism" of the organization must be provided with a mechanism that would ensure the constant regeneration of lost goals, tasks and functions, would determine all the new and new expectations of employees. In management science, there are quite advanced social and psychological methods with which you can achieve the desired effect. Social and psychological management methods are understood as specific techniques and methods of influencing the process of formation and development of the team itself and individual employees. Two methods are distinguished: social (aimed at the team as a whole) and psychological (aimed at individuals within the team). These methods imply the introduction of various sociological and psychological procedures into management practice. The quality of the socio-psychological climate in the team determines the attitude of the manager to society as a whole, to his organization and to each person separately. If in his understanding a person is presented as a resource, raw material and production base, then such an approach will not give the proper result, In the management process, there will be a distortion and a shortage or overestimation of resources to perform a specific task. In recent decades, there have been significant changes in the scale of employee values. Such values as duty, discipline, obedience are losing their importance. Instead, the importance of values related to individual self-expression is increasing. Therefore, motivation methods and management style should take into account creative activity, freedom of action and responsibility, expanding contacts with management and colleagues, advanced training, etc. Managers have enough resources and funds to influence the formation and development of organizational culture, but they do not always have the knowledge to analyze it and change it in the desired direction.
Psychological aspects of conflict-free business management and formation of a manager's organizational culture
Keywords: соціально-психологічний клімат; управління; колектив; особистість; організація; стреси; мотивація; організаційна культура; socio-psychological climate; management; team; personality; organization; stress; motivation; organizational culture