Лінійні коливання в консервативних системах - Андреєв, Олександр Миколайович; Андреєва, Ольга Миколаївна; Перетятько, Анастасій Олександрович; Андреєва, Ольга Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У навчальному посібнику наведено систематизований виклад основ теорії механічних коливань без дисипації енергії з використанням математичного апарату, доступного студентам перших курсів закладів вищої освіти. Детально розглянуто: вільні коливання гармонічного осцилятора, енергетичні характеристики та фазові траєкторії, різновиди маятників, принципи додавання гармонічних коливань та їх векторне подання. Особливу увагу приділено аналізу вимушених коливань і явища резонансу. У заключних розділах розглянуто складніші випадки: рух частинки під дією сили відштовхування від силового центру та поведінку математичного і фізичного маятника при великих відхиленнях від положення рівноваги. Призначено для студентів бакалаврських і магістерських програм технічних та природничих спеціальностей, які вивчають загальну фізику, а також для аспірантів, що поглиблюють знання у галузі теорії коливань. Крім цього, посібник буде корисним викладачам, які читають курси з теоретичної фізики, прикладної механіки, інженерної динаміки та суміжних дисциплін, а також усім, хто прагне глибше зрозуміти фундаментальні закономірності коливальних процесів у природничих і технічних системах.
Keywords: навчальний посібник; вільні коливання гармонічного осцилятора; маятники; вимушені коливання; додавання гармонічних коливань