Система контролю технологічного процесу виготовлення господарського мила - Григоренко, Ігор Володимирович; Андрєєв, Денис Артемович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
На сьогодні неможливо уявити складний, сучасний технологічний процес без використання інформаційно-вимірювальної системи. Без таких систем неможливо проводити вимірювання параметрів технологічного процесу, щоб своєчасно прийняти рішення про необхідність корекції поточних значень, шляхом впливу на технологію, або процеси, що відбуваються при виробництві. Контроль за зміною параметрів технологічного процесу є актуальною задачею сучасної вимірювальної техніки. Значущим аспектом є підтримка метрологічної надійності таких систем. Постійний розвиток технологій виробництва елементної бази дає можливість розробляти інформаційно-вимірювальні системи не тільки з високими показниками точності, але й з високою метрологічною надійністю. Також системи стають дешевшими і їх може собі дозволити будь яке підприємство, виходячи зі своїх потреб. Первинні вимірювальні перетворювачі у таких системах контролю, беруть на себе найбільше навантаження по метрологічній точності результатів вимірювань. Такий розподіл вкладу у сумарну похибку вимірювань з боку датчиків накладає особливі вимоги до їх технічних характеристик. У статті представлено систему контролю технологічного процесу виготовлення господарського мила, яка побудована з використанням сучасної елементної бази, що дає можливість з високою точністю проводити вимірювання основних параметрів технологічного процесу (об'єкту) і діяти на об’єкт завдяки виконавчим пристроям. Необхідність цієї дії визначається при порівнянні поточного значення параметра, що контролюється з уставкою (заздалегідь встановленим критичним значенням). Така процедура виконується завдяки програмі, що завантажена у мікроконтролер. У статті наведено структурну схему інформаційно-вимірювальної системи, елементна база на прикладі датчиків параметрів, що контролюються, схема електрична-принципова, а також аналіз похибок по каналам вимірювання. Доведено, що похибки вимірювань по кожному з каналів не перевищує встановлене значення 1,0 %.

Today, it is impossible to imagine a complex, modern technological process without the use of an information and measurement system. Without such systems, it is impossible to measure the parameters of the technological process in order to make a timely decision on the need to correct the current values by influencing the technology or the processes taking place during production. Control over changes in technological process parameters is an urgent task of modern measuring equipment. A significant aspect is the maintenance of metrological reliability of such systems. The constant development of element base production technologies makes it possible to develop information and measurement systems not only with high accuracy indicators, but also with high metrological reliability. Also, the systems are becoming cheaper and any enterprise can afford them based on its needs. The primary measuring transducers in such control systems bear the greatest burden on the metrological accuracy of measurement results. This distribution of the contribution to the total measurement error on the part of the sensors imposes special requirements on their technical characteristics. The article presents the control system of the technological process of the manufacture of household soap, which is built using a modern element base, which makes it possible to measure the main parameters of the technological process (object) with high accuracy and act on the object thanks to executive devices. The need for this action is determined by comparing the current value of the monitored parameter with the set point (pre-set critical value). This procedure is performed thanks to the program loaded into the microcontroller. The article provides a structural diagram of the information and measurement system, an elemental base on the example of sensors of monitored parameters, an electrical-principle diagram, as well as an analysis of errors by measurement channels. It has been proven that measurement errors on each of the channels do not exceed the set value of 1,0 %.
Control system of the technological process of fabrication soap
Keywords: господарське мило; датчик; мікроконтролер; інформаційно-вимірювальна система; об'єкт контролю; похибка; laundry soap; sensor; microcontroller; information and measurement system; object of control