Трансформація податкового контролю через впровадження ризик орієнтованих моделей управління - Грищук, Ганна Валеріївна; Почкай, Катерина Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження трансформації податкового контролю в Україні в умовах воєнного стану, посилення економічних ризиків, цифровізації державного управління та зростання масштабів тіньової економіки. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних підходів до податкового контролю, заснованих на суцільних перевірках, до ризик-орієнтованих моделей, що забезпечують вибірковість, цілеспрямованість та підвищення ефективності контрольно-перевірочної діяльності. Розкрито сутність податкового ризику як категорії, що відображає ймовірність порушення платником податкової дисципліни та визначає потребу в аналітичному відборі суб’єктів господарювання для поглибленого контролю. На основі аналізу нормативно-правових актів і сучасних наукових підходів узагальнено напрями вдосконалення ризик-орієнтованого податкового контролю, серед яких – систематизація критеріїв ризику, розвиток інструментів податкового профілювання, запровадження прогнозно-аналітичних технологій, використання цифрових сервісів та інтелектуальних систем. Запропоновано модель комплексної організації податкового контролю суб’єктів господарювання із ознаками ризиковості, що включає етапи виявлення ризикових платників, аналітичної оцінки їх операцій, роботи комісій з ризиковості, моніторингу податкових накладних, опрацювання пояснень та проведення перевірок. Особливу увагу приділено можливостям інтеграції інструментів штучного інтелекту та машинного навчання, зокрема застосуванню чат-бота TaxChecker для автоматизованого аналізу звітності й формування бази ризикових платників податків. Доведено, що модернізація ризик-орієнтованого податкового контролю є ключовою умовою підвищення прозорості бізнес-процесів, мінімізації схем ухилення від оподаткування та формування ефективної моделі державного регулювання у сфері оподаткування.

The article provides a comprehensive study of the transformation of tax control in Ukraine in the context of martial law, increased economic risks, digitization of public administration, and the growth of the shadow economy. It justifies the need to move from traditional approaches to tax control based on comprehensive audits to risk-oriented models that ensure selectivity, focus, and increased efficiency of control and verification activities. The essence of tax risk as a category that reflects the probability of a taxpayer violating tax discipline and determines the need for analytical selection of business entities for in-depth control is revealed. Based on the analysis of regulatory acts and modern scientific approaches, directions for improving risk-oriented tax control are summarized, including the systematization of risk criteria, the development of tax profiling tools, the introduction of forecasting and analytical technologies, and the use of digital services and intelligent systems. A model for the comprehensive organization of tax control of business entities with risk characteristics is proposed, which includes the stages of identifying risky taxpayers, analytical assessment of their operations, the work of risk commissions, monitoring of tax invoices, processing of explanations, and conducting audits. Particular attention is paid to the possibilities of integrating artificial intelligence and machine learning tools, in particular the use of the TaxChecker chatbot for automated analysis of reports and the formation of a database of risky taxpayers. It has been proven that the modernization of risk-oriented tax control is a key condition for increasing the transparency of business processes, minimizing tax evasion schemes, and forming an effective model of state regulation in the field of taxation.
Transformation of tax control through the introduction of risk-oriented management models
Keywords: податки; платник податків; податковий контроль; ризики; цифровізація; ризик-орієнтована модель управління; штучний інтелект; taxes; taxpayer; tax control; risks; digitalization; risk-oriented management model; artificial intelligence