Дослідження можливостей автоматизації розробки шаблонів документів в середовищі Latex - Азаренков, Володимир Ілліч; Федоріщева, В. О. (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2021)
В роботі розглянуті можливості застосування видавничої системи верстки LATEX і її пакетів, що входять в каталог TEX, і призначених для створення документів для навчального процесу, ітеративних тестів і іспитів, а також проаналізовані класи і стилі, які можуть бути безпосередньо використані в якості шаблонів матеріалів для організації і проведення сучасного навчального процесу та олімпіад з будь-якого предмету. Показана принципова можливість автоматизації рутинного процесу створення однакових документів уніфікованої форми різних за змістом на прикладі документації для навчального процесу в рамках однієї організації або міністерства. Зроблено висновки, що кардинальним вирішенням описаних вище проблем може служити використання системи LATEX для підготовки документації та шаблонів, формул будь-якої складності, а використання її власних засобів програмування і написання скриптів з клієнт-серверними технологіями та базами даних є гарним інструментом автоматизації розробки якісної документації. Висвітлено переваги і недоліки LATEX, наведені часткові приклади кодів і лістингів різних рішень.

The paper deals with the possibilities of using the LATEX editorial layout system and its packages included in the TEX catalog and designed for creating documents for the educational process, iterative tests and exams. It also analyzes classes and styles that can be directly used as templates of materials for organizing and conducting modern educational process as well as Academic Olympics in any subject. The fundamental possibility of the routine process automation for creating uniform unified documents of various contents is shown in terms of the educational process documentation within the framework of one organization or ministry. It is concluded that the comprehensive solution to the problems described above can be the use of the LATEX system for the preparation of documentation and templates as well as formulas of any complexity. Besides, the application of its own programming tools and scripting with client-server technologies and databases is a good tool for the automation of high-quality documentation development. LATEX advantages and disadvantages are highlighted; partial examples of codes and listings of various solutions are given.
To the question of automation of the development of document templates for the educational process, iterative tests and exams in the latex environment
Keywords: LATEX; TEX; тестування; іспит олімпіада; навчальний процес; ітеративне навчання; документація; стиль; шаблон; верстка; автоматизація освіти; інформатизація освіти; testing; exam; Academic Olympics; educational process; iterative training; documentation; style; template; layout; automation of education; informational support of education