Особливості функціонування та практичного застосування вакуумних реклоузерів середньої напруги 6–35 кВ - Гречко, Олександр Михайлович; Русановський, Дмитро Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто технічні та експлуатаційні особливості вакуумних реклоузерів середньої напруги, що застосовуються в розподільних електричних мережах напругою 6–35 кВ. Проблема. Більшій частині тривалих відключень електроенергії можна запобігти за рахунок застосування апаратних засобів із функцією багатократного автоматичного повторного включення. Однак, існуючі на сьогоднішній день в розподільних мережах застарілі як морально, так і фізично апарати не дозволяють виконувати таку функції. Застаріле обладнання існуючих підстанцій і мереж є причиною значних витрат при передачі електроенергії. Застосування комутаційних електричних апаратів нового покоління таких як вакуумні реклоузери дозволяє зменшити тривалість перерв в електропостачанні. Мета. Аналіз технічних характеристик та особливостей застосування сучасних вакуумних реклоузерів у розподільних електромережах середньої напруги 6–35 кВ. Методика. За допомогою проведення аналітичних досліджень і критичного аналізу наявних джерел інформації встановлено особливості експлуатації вакуумних реклоузерів, проаналізовано їх функціональні можливості, технічні характеристики та схеми підключення. Результати. Проведено аналітичний огляд існуючих конструкцій вакуумних реклоузерів. Проаналізовано технічні характеристики та схеми підключення вакуумних реклоузерів. Встановлено особливості експлуатації вакуумних реклоузерів. Проаналізовано функціональні можливості релейного захисту та автоматики щодо управління вакуумними реклоузерами. Практична цінність. Застосування вакуумних реклоузерів у розподільних електричних мережах середньої напруги 6–35 кВ дозволяє підвищити надійність в електропостачанні за рахунок зниження недопостачання електроенергії, створити цілковито керовану електромережу із застосуванням технології Smart Grid, скоротити витрати на профілактичне обслуговування мережевого обладнання. The technical and operational features of medium voltage vacuum reclosers used in distribution electrical networks with a voltage of 6–35 kV are considered. Problem. Most of the long-term power outages can be prevented by using hardware with the function of multiple automatic reclosing. However, the devices existing today in distribution networks, both morally and physically outdated, do not allow them to perform such a function. The outdated equipment of existing substations and networks is the cause of significant costs in the transmission of electricity. The use of new-generation switching electrical devices such as vacuum reclosers allows you to reduce the duration of power outages. Goal. Analysis of technical characteristics and features of the use of modern vacuum reclosers in medium voltage distribution electrical networks with a voltage of 6–35 kV. Methodology. By conducting analytical research and critical analysis of available sources of information, the features of the operation of vacuum reclosers were established, their functional capabilities, technical characteristics and connection diagrams were analyzed. Results. An analytical review of existing designs of vacuum reclosers was conducted. Technical characteristics and connection diagrams of vacuum reclosers were analyzed. Features of operation of vacuum reclosers were established. Functional capabilities of relay protection and automation for controlling vacuum reclosers were analyzed. Practical value. The use of vacuum reclosers in medium voltage electrical distribution networks of 6–35 kV allows to increase reliability in power supply by reducing electricity shortages, to create a fully controlled power grid using Smart Grid technology, to reduce costs for preventive maintenance of network equipment.
Features of operation and practical application of medium voltage 6-35 kV vacuum reclosers
Keywords: вакуумний реклоузер; надійність електропостачання; повітряна лінія електропередач; енергоефективність; енергоспоживання; технологія Smart Grid; vacuum recloser; power supply reliability; overhead power line; energy efficiency; energy consumption; Smart Grid technology