Метаевристичні алгоритми. Метафори-стратегії (оглядова стаття) - Бондаренко, Олексій Вікторович; Устиненко, Олександр Віталійович; Сєриков, Володимир Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Описано актуальність освітлення сучасних метаевристичних алгоритмів, освітлено ряд термінів та взаємозв'язків між ними, необхідність проведення класифікації, а також метафор, що використовуються для опису алгоритмів. Це дає змогу зрозуміти необхідність висвітлення вказаної теми та проведення досліджень літературних джерел стосовно питання. Розглянуто ряд термінів і категорій, а також взаємозв'язків між ними, що дало змогу запропонувати класифікацію метаевристичних алгоритмів. Запропоновано підхід до класифікації метаевристичних алгоритмів, що базується на термінах та поділі категорій, взятих з природничих наук. Відповідно до назв класів відбувається і їх наповнення. Це дає змогу об'єднати певний сегмент знань у кластер з єдиною термінологією. Розглянуто категорію "метафора" та її функції при формуванні метаевристичних алгоритмів, це дало змогу глибше зрозуміти можливості використання метафор у науковій діяльності та сформувати перелік вимог до них при описі алгоритмів. Проведено огляд цікавих, оригінальних та різноманітних метаевристичних алгоритмів, що дало змогу зрозуміти сучасні тенденції стосовно цього питання, визначити переваги та недоліки алгоритмів, а також зрозуміти та сформувати роль метафори при їх створенні чи описі. Також, огляд дає можливість виділити два інтелектуальних напрямки використання метафор: допомога підвищення розуміння та інтенсифікація донесення ідеї до цільової аудиторії вже розробленого алгоритму чи стратегії та розробка нових алгоритмів чи стратегій пошуку оптимальних параметрів. Розглянуто систему формування та оформлення нового знання і ролі метафори у ній. Сформовано системний трикутник "ідея-алгоритм-метафора", а також можливі шляхи розвитку в цій системі, що дає можливість визначення чи вибору розробником певного шляху та наступних його етапів.

The relevance of modern metaheuristic algorithms, clarification of a number of terms and relationships between them, the need for classification, as well as metaphors used to describe algorithms are described. This makes it possible to understand the need to cover the specified topic and conduct research on literary sources related to the issue. A number of terms and categories and their interrelationships were considered, which made it possible to propose a classification of metaheuristic algorithms. An approach to the classification of metaheuristic algorithms based on the terms and division of categories taken from the natural sciences is proposed. According to the names of the classes, their filling takes place. This makes it possible to combine a certain segment of knowledge into a cluster with a single terminology. Considering the category of "metaphor" and its functions in the formation of metaheuristic algorithms, it made it possible to gain a deeper understanding of the possibilities of using metaphors in scientific activity and to form a list of requirements for them when describing algorithms. An overview of interesting, original and diverse metaheuristic algorithms was conducted, which made it possible to understand modern trends in this issue, to determine the advantages and disadvantages of algorithms, as well as to understand and shape the role of metaphor in their formation or description. Also, the review makes it possible to distinguish two intellectual directions of using metaphors: helping to increase understanding and intensifying the delivery of the idea to the target audience of an already developed algorithm or strategy and the development of new algorithms or strategies for finding optimal parameters. The system of formation and design of new knowledge and the role of metaphor in it are considered. The system triangle "idea-algorithm-metaphor" has been formed, as well as possible ways of development in this system, which allows the developer to define or choose a certain path and its subsequent stages.
Metaheuristic algorithms. Metaphors-strategies (review article)
Keywords: метаевристичний алгоритм; метафора; оптимізація; metaheuristic algorithm; metaphor; optimization