Методичні засади контролінгу інформаційної системи корпоративного убезпечення - Волоснікова, Наталія Миколаївна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2021)
Метою статті є визначення наслідків впливу інформаційної складової як суттєвого фактора, спрямованого на підвищення економічної ефективності системи корпоративного убезпечення. Охарактеризовано структуру контролінгу інформаційної системи корпоративного убезпечення як систему взаємодіючих компонентів визначення цілей стратегічного, тактичного й оперативного управління системою корпоративного убезпечення, організації виконання запланованих дій, регулювання, контролю, аналізу та моніторингу. Зазначено загальний вигляд ключових етапів генезису контролінгу інформаційної системи корпоративного убезпечення. Зроблено висновок, що завдяки функціонуванню управління системою корпоративного убезпечення досягається виконання мети організації певного рівня. Обґрунтовано різноманітність визначень поняття «контролінг», що дає підставу враховувати контролінг інформаційної системи корпоративного убезпечення як філософію або концепцію управління системою корпоративного убезпечення, під якою слід розуміти сукупність думок про визначення цілей стратегічного, тактичного й оперативного управління системою корпоративною безпеки, його організацію та інструментарій. Крім того, при вирішенні прикладної задачі ситуацію впливу інституційного середовища на систему корпоративного убезпечення на підприємствах можна описати, використовуючи функціональну залежність. Зазначено, що система управління контролінгом має вхідні стратегічні цілі інформаційної системи корпоративного убезпечення. Наведено концепцію інформаційної системи корпоративного убезпечення та стратегічні цілі самої системи корпоративного убезпечення. На кожному рівні ієрархії управління контролінг інформаційної системи корпоративної безпеки має певну мету. У зв’язку з цим існує нагальна потреба в подальшому науково-теоретичному осмисленні стратегічних аспектів корпоративного убезпечення.

The article is aimed at determining the consequences of the influence of the information component as a significant factor directed towards improving the economic efficiency of the corporate security system. The structure of controlling of the corporate security information system is characterized as a system of interacting components for determining the goals of strategic, tactical and operational management of the corporate security system, organization of the planned actions, regulation, control, analysis and monitoring. The general appearance of the key stages of the genesis of controlling of the corporate security information system is specified. It is concluded that thanks to the functioning of the management of the corporate security system, the fulfillment of the goal of the organization of a certain level is achieved. A variety of definitions of the concept of «controlling» is substantiated, which gives reason to take into account the controlling of the information system of corporate security as a philosophy or conception of managing the corporate security system, by which it is necessary to understand a set of opinions on determining the goals of strategic, tactical and operational management of the corporate security system, its organization and related instrumentarium. In addition, when solving an applied task, the situation of influence of the institutional environment on the system of corporate security in enterprises can be described using functional dependence. It is noted that the system of management of controlling has incoming strategic goals of the corporate security information system. The conception of corporate security information system together with strategic goals of the corporate security system itself are presented. At each level of the hierarchy of management, the controlling of the corporate security information system has a specific purpose. In this regard, there is an urgent need for further scientific and theoretical comprehension of the strategic aspects of corporate security.
The methodical principles of controlling the information system of corporate security
Keywords: корпоративне убезпечення; інформаційна структура; елементи корпоративного убезпечення; контролінг; corporate security; information structure; elements of corporate security; controlling