Застосування методів математичної статистики для визначення ваги мостових кранів - Коваленко, Валентин Олександрович; Журавель, Олексій Валерійович; Стрижак, Всеволод Вікторович; Аніщенко, Галина Оттівна; Іглін, Сергій Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті представлено новий метод для вирішення науково-практичної задачі автоматизованого розрахунку ваги мостових кранів загального призначення. Числові дані щодо ваги наявних кранів наведено у вигляді таблиць і структуровано в залежності від вантажопідйомності і прольоту. Використано гіпотези математичної статистики, які дали змогу розподілити результати відповідно до нормального закону за умови однакової точності отриманих даних. На основі цих припущень застосовано метод найменших квадратів, що дозволило побудувати функцію двох змінних, яка визначає залежність ваги крана від прольоту та вантажопідйомності, об'єднуючи ці параметри. Отримано формулу, що дає можливість програмно обчислювати вагу кранів. У статті обґрунтовано переваги запропонованого методу.

The article presents a new method for solving the scientific and practical task of automating the calculation of the weight of general-purpose overhead cranes. The numerical data on the weight of existing cranes are provided in tables and structured according to load capacity and span. Hypotheses of mathematical statistics were applied, which allowed the results to be distributed according to the normal law under the assumption of equal accuracy of the obtained data. Based on these assumptions, the method of least squares was used to construct a two-variable function that establishes the relationship between the crane's weight, span, and load capacity by combining these parameters. A formula was derived that enables the weight of cranes to be calculated programmatically. The advantages of the proposed method are substantiated in the article.
Travelling resistance determination of a bridge crane by statistical methods
Keywords: мостовий кран; вага крану; автоматизація; розрахунок; bridge cran; crane weight; automation; calculation