Стратегічні пріоритети галузевих змін в Україні на макроекономічному рівні - Іванченков, Вячеслав Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій галузевих змін на макроекономічному рівні, а також наданню рекомендацій щодо визначення їх стратегічних пріоритетів в Україні. Визначено, що стратегічні пріоритети галузевих змін в Україні на макроекономічному рівні – це не просто теоретичні міркування, а нагальна необхідність і дорожня карта для виживання, відновлення та подальшого процвітання країни. Доведено, що основними викликами, які визначають актуальність цих змін, є: погіршення кон'юнктури ринку, проблеми із забезпеченням сировиною, зростання витрат бізнесу, високі безпекові ризики, дефіцит енергогенерації, брак трудових ресурсів та низькі темпи інвестицій, що стримують відновлення ВВП.

The article is devoted to studying trends in sectoral changes at the macroeconomic level and providing recommendations for determining their strategic priorities in Ukraine. It is determined that the strategic priorities of sectoral changes in Ukraine at the macroeconomic level are theoretical considerations and an urgent need and a roadmap for the country's survival, recovery, and further prosperity. It is proven that the main challenges determining the relevance of these changes are the deterioration of the market situation, problems with the provision of raw materials, increased business costs, high security risks, energy generation deficit, lack of labor resources, and low investment rates that hinder the recovery of GDP.
Strategic priorities of sectoral changes in Ukraine at the macroeconomic level
Keywords: галузеві зміни; європейська інтеграція; макроекономічна стабільність; малий та середній бізнес; стратегічні пріоритети; трансформація; industry changes; European integration; macroeconomic stability; small and medium-sized businesses; strategic priorities; transformation