Стан діджиталізації МСП та еволюція наукових підходів щодо визначення передумов її забезпечення - Кучинський, Володимир Анатолійович; Кузьминський, Антон Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто стан діджиталізації українських підприємств та запропоновано наукові підходи щодо визначення передумов її забезпечення. Зазначено, що діджиталізація малого і середнього підприємництва (МСП) перетворилася з технологічного тренду на ключовий фактор структурної модернізації економіки, формування конкурентоспроможності підприємств та забезпечення їх інтеграції у глобальні ланцюги створення додаткової вартості. У сучасних умовах цифрової трансформації економічних систем саме МСП становлять найбільш вразливий, але водночас найбільш динамічний сегмент господарського середовища.

The article examines the state of digitalization of Ukrainian enterprises and proposes scientific approaches to determining the prerequisites for its provision. It is noted that the digitalization of small and medium-sized enterprises (SMEs) has transformed from a technological trend into a key factor in the structural modernization of the economy, the formation of the competitiveness of enterprises and ensuring their integration into global value chains. In the current conditions of digital transformation of economic systems, SMEs are the most vulnerable, but at the same time the most dynamic segment of the economic environment.
State of digitalization of small and medium-sized enterprises and evolution of scientific approaches to determining the conditions for its provision
Keywords: діджиталізація; передумови; процеси; наукові підходи; тренди; еволюція; digitalization; prerequisites; processes; scientific approaches; trends; evolution