Формування ефектів комерціалізації технологій - Євсєєв, Андрій Сергійович; Перерва, Петро Григорович (Український державний університет науки і технологій, 2026)
У доповіді досліджено теоретичні та прикладні засади формування ефектів комерціалізації технологій у сучасній економіці знань. Розкрито сутність комерціалізації як процесу трансформації науково-технічних результатів у ринкові продукти та джерело багатовимірних економічних і соціальних ефектів. Обґрунтовано системний характер ефектів на мікро-, мезо- та макрорівнях, визначено ключові чинники їх формування та інституційні умови реалізації. Акцентовано увагу на необхідності комплексного оцінювання результативності комерціалізації з урахуванням фінансових, інноваційних і соціально-економічних показників.

The report explores the theoretical and applied foundations of forming the effects of technology commercialization in the modern knowledge economy. The essence of commercialization is revealed as a process of transforming scientific and technological results into market products and as a source of multidimensional economic and social effects. The systemic nature of these effects at the micro-, meso-, and macro-levels is substantiated, with key factors of their formation and institutional conditions for implementation identified. Particular attention is paid to the necessity of comprehensive evaluation of commercialization performance, taking into account financial, innovation, and socio-economic indicators.
Formation of effects of technology commercialization
Keywords: комерціалізація технологій; інноваційна діяльність; економічні ефекти; інтелектуальна власність; конкурентоспроможність; економіка знань; technology commercialization; innovation activity; economic effects; intellectual property; competitiveness; knowledge economy