Дослідження управління розгортанням програмної системи із використанням ресурсів хмарних провайдерів - Пашнєв, Андрій Анатолійович; Слєпушков, Микола Васильович; Гурт, Денис Олександрович; Лютенко, Ірина Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Проведено аналіз основних етапів процесу розгортання програмної системи із використанням ресурсів хмарних провайдерів. Розроблені моделі можливих варіантів управління розгортанням програмної системи із використанням нотації BPMN. На основі проведеного моделювання визначені переваги та недоліки неавтоматизованого, автоматизованого та автоматичного управління процесом розгортання. Розроблено та декомпозовано модель автоматичного розгортання програмної системи із використанням ресурсів дата центрів хмарних провайдерів в нотації IDEF0, яка дозволила дослідити функціональну взаємодію окремих етапів процесу розгортання програмної системи. На основі розробленої контекстної та декомпозиційної діаграм IDEF0, в рамках моделювання процесу розгортання програмної системи, проведено аналіз функціональної взаємодії етапів Build та Deploy, який показав, що саме ці етапи мають найбільше функціональне навантаження та потребують більш детального дослідження, з метою пошуку шляхів їх оптимізації. З цією метою, було розроблено та проведено аналіз декомпозиційних діаграм IDEF0 та DFD, які моделюють функціональну взаємодію та потоки даних між складовими підпроцесів Build та Deploy. Аналіз функціональної взаємодії та потоків даних, що породжуються та передаються між окремими складовими підпроцесів Build та Deploy дозволив виявити важливий аспект, який полягає в тому, що при кожному виконанні компіляції вихідного коду та створенні койнтейнера потрібно завантажувати дані із зовнішніх бібліотек. Це в свою чергу фактично призводить до суттєвого збільшення зовнішнього трафіку, що впливає на швидкість розгортання програмних систем із використанням ресурсів дата центрів хмарних провайдерів. В якості можливого шляху оптимізації підпроцесів Build та Deploy запропоновано створення кешу для збереження завантажених даних із зовнішніх бібліотек з метою їх повторного використання, а також реалізацію контролю над здійсненням запитів до зовнішніх бібліотек та процесом кешування даних, що дозволить мінімізувати витрати часу на передачу даних із зовнішніх бібліотек під час автоматичного розгортання.

The main stages of the process of deploying a software system using the resources of cloud providers are analyzed. The models of possible options for managing the deployment of a software system using the BPMN notation are developed. Based on the modeling, the advantages and disadvantages of non-automated, automated, and automatic management of the deployment process are identified. A model of automatic deployment of a software system using the resources of cloud providers' data centers in IDEF0 notation has been developed and decomposed, which allowed to study the functional interaction of individual stages of the software system deployment process. Based on the developed contextual and decomposition IDEF0 diagrams, within the framework of modeling the software system deployment process, an analysis of the functional interaction of the Build and Deploy stages was carried out, which showed that these stages have the greatest functional load and require more detailed research in order to find ways to optimize them. With this purpose, were developed and analyzed IDEF0 and DFD decomposition diagrams that model the functional interaction and data flows between the components of the Build and Deploy subprocesses. Analysis of the functional interaction and data flows generated and transferred between the individual components of the Build and Deploy subprocesses revealed an important aspect, which is that each time the source code is compiled, and the container is created, data must be loaded from external libraries. This, in turn, leads to a significant increase in external traffic, which affects the speed of deployment of software systems using the resources of cloud providers' data centers. As a possible way to optimize the Build and Deploy subprocesses, was proposed to create a cache to save the downloaded data from external libraries for reuse, as well as implement control over queries to external libraries and the data caching process, which will minimize the time spent on transferring data from external libraries during automatic deployment.
Research of the management of software system deployment using the resources of cloud providers
Keywords: управління розгортанням; програмна система; дата центр; хмарні провайдери; Build; Deploy; deployment management; software system; data center; cloud providers; Build; Deploy