Освіта як мета і чинник сталого розвитку - Пономарьов, Олександр Семенович; Харченко, Алла Олександрівна; Квасник, Ольга Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Доведено, що сучасна глобальна екологічна криза зумовлена порушенням коеволюції людини і природи. Людина як невід’ємна частина природи вважає себе вершиною еволюції, оскільки саме у ній природа досягає самопізнання і саморозуміння. В той же час обґрунтовано передчасність самовизначення людиною себе як Homo sapiens, бо дії й поведінка занадто багатьох людей демонструє, що вони ще досить далеко не є sapiens. Оскільки основною умовою гармонізації взаємовідносин людини і природи виступає дотримання норм Концепції сталого розвитку, важлива роль у ній відводиться освіті, яка забезпечує не тільки навчання, а й особистісний розвиток та формування суспільної свідомості та її екологічної спрямованості й екологічного мислення. Розкрито практику гуманізації професійної освіти й відповідну систему, яка розроблена і успішно функціонує в Національному технічному університеті “Харківський політехнічний інститут”. Наведено вимоги до освіти та використання нею інноваційних педагогічних технологій, які безпосередньо випливають із цілей і характерних особливостей сталого розвитку.

It is shown that the current global ecological crisis is caused by a violation of the coevolution of man and nature. Man, as an integral part of nature, considers himself the pinnacle of evolution, because it is in him that nature achieves self-knowledge and selfunderstanding. At the same time, the prematurity of a person's self-definition as Homo sapiens is substantiated, because the actions and behavior oftoo many people demonstrate that they are still far from being sapiens. Since the main condition for harmonizing the relationship between man and nature is compliance with the norms of the Concept of Sustainable Development, an important role in it is given to education, which provides not only learning, but also personal development and the formation of social consciousness and its ecological orientation and ecological thinking. The practice of humanizing professional education and the corresponding system developed and successfully functioning at the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” are revealed. The requirements for education and its use of innovative pedagogical technologies are given, which directly follow from the goals and characteristic features of sustainable development.
Education as a goal and factor of sustainable development
Keywords: сталий розвиток; освіта; порушення коеволюції; екологічна криза; особистісний розвиток; екологічна свідомість; екологічне мислення; інноваційні педагогічні технології; sustainable development; education; violation of coevolution; ecological crisis; personal development; ecological consciousness; ecological thinking; innovative pedagogical technologies