Впровадження проекту управління іміджем навчального закладу в реаліях Китаю - Руденко, С. В.; Ма Фен; Гловацька, С. М.; Колеснікова, К. В. (НТУ "ХПІ", 2015)
Процес управління персоналом, що працює в багатофакторних системах, організаціях часто може бути представлений тільки у вигляді якісних моделей. Пропонується використовувати побудову моделі діяльності менеджера в частині його посадових обов’язків з використанням ланцюгів Маркова, що дозволить дати кількісні оцінки діяльності менеджера.

Process management staff working in multi-factor systems, organizations often can be represented only in the form of high-quality models. Invited to serve as building a model of the manager as part of his duties with the use of a Markov chain that takes you to the quantitative estimates of the manager.
Keywords: управління персоналом; багатофакторні системи; модель діяльності менеджера; посадові обов’язки; ланцюги Маркова