Дослідження інструкції безумовного переходу - Рисований, Олександр Миколайович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
У роботі показано, що інструкція безумовного переходу перенаправляє виконання програми на іншу адресу пам'яті чи мітку без аналізу умов. Багаторазове використання інструкції призводить до неструктурованого коду та збільшення часу виконання програми. Її часто застосовують для протидії реверсингу, щоб заплутати код виконання, коли хакер має доступ лише до ехе-файлу. Процес аналізу виконання коду у налагоджувачі ускладнюється при переходах від більших адрес до менших. Хакеру дуже часто доводиться аналізувати переходи, які здійснюються від великих адрес розташування коду до менших. В роботі наведено, що така ситуація виникає тоді, коли важливі байти програми (паролі, коди ініціалізації, прихована текстова інформація) записані в заголовки файлу (у DOS-заголовок, область DOS stub, PE заголовок) і не видно навіть у налагоджувачі.
Keywords: інструкція jmp; РЕ-формат; переходи; розгалуження