Температуростойкие оптические волокна для применения в гермозоне АЭС - Морозова, Е. В. (НТУ "ХПИ", 2010)
Розглянута стійкість кварцових оптичних волокон з особливими физико-механічними властивостями до дії високих температур. Такі волокна можуть бути використані як сенсори (датчиків), які експлуатуються в агресивних і вибухонебезпечних середовищах разом з волоконно-оптичними кабелями. Оптичне волокно з осердям на основі чистого кварцу і оболонкою, яка легована домішками фтору, більш стійка до дії опромінювання. Захисна оболонка з металу дозволяє розширити температурний діапазон експлуатації оптичних волокон. Залежно від типу металевої захисної оболонки оптичні волокна можуть працювати при температурах до 700 °С .

Stability of quartz optical fibers with special physic mechanical properties to influence high temperatures is considered. Such fibers are used as the sensor controls (gauges) working in aggressive and explosive environments together with optical fiber cables. The optical fiber with a core from pure quartz and an environment alloyed by an impurity of fluorine is established, that, is steadier against influence of an irradiation. The protective environment from metal allows expanding a temperature range of operation of optical fibers. Depending on type of a metal protective environment optical fibers can work at temperatures up to 700 ºС.
Keywords: ОВ; автоматический контроль; дезактивирующие растворы; диапазон температур; температуростойкие полимеры; кварцевые оптические волокна; микротрещины