Визначення напрямку та шару захоронення точкових джерел гамма-випромінювання з використанням гамма-спектрометрії - Григор'єв, Олександр Миколайович; Білик, Захар Валентинович; Литвинов, Юрій Вікторович; Полянський, Микола Єгорович; Марущенко, Володимир Васильович; Чернявський, Олег Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015)
Експериментально досліджено зміну енергії джерела гамма-випромінювання 137 Cs при проходженні гамма-випромінювання крізь поглинач. Виявлено зменшення енергії гамма-випромінювання джерела 137 Cs при проходженні пучка гамма-випромінювання крізь поглинач зі свинцю товщиною 22 мм, 28 мм, 35 мм та 43 мм. Зменшення енергії гамма-випромінювання спостерігали з використанням спектрометрії гамма-випромінювання телурид кадмієвим детектором розміром 5×5×2 міліметра. Отримані результати дозволяють стверджувати, що є можливість визначати місцезнаходження радіонуклідів, що захороненні під поверхнею ґрунту на глибину декількох метрів. Глибину захоронення визначають за зменшенням кількості гамма-квантів в піку повного поглинання при використанні радіонукліда цезій-137 активністю 2,064∙10⁹ Бк, що розташований на відстані трьох метрів від блоку детектування.

Experimentally was investigated the change in energy the gamma-ray source 137 Cs passing through the absorber. Was discovered a decrease in the energy of the gamma radiation source 137 Cs, when the beam of gamma rays was passing through an absorber of lead 22 mm, 28 mm, 35 mm, 43 mm. Reducing energy gamma radiation was observed using gamma spectrometry cadmium telluride detector 5×5×2 mm. The results suggest that it is possible to determine the location of radionuclides buried beneath the surface of the soil at a depth of several meters. The depth of the burial was determined according to the reduced the number of gamma rays in the peak of total absorption using radionuclide cesium-137 activity 2,064×10⁹ Bq at the distance of three meters from the detection unit.
Determining the direction and the layer the of burial of point sources of gamma radiation using gamma-spectrometry
Keywords: кадмій телур; гамма-джерело; гамма-кванти; cadmium tellurium; burial; gamma source