Киптелая, Людмила ВасильевнаЗагорулько, Алексей ЕвгеньевичЗагорулько, Андрей Николаевич2015-11-262015-11-262015Киптелая Л. В. Энергоэффективная ИК-сушилка для растительного сырья / Л. В. Киптелая, А. Е. Загорулько, А. Н. Загорулько // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Механико-технологические системы и комплексы. – Харьков : НТУ "ХПИ". – 2015. – № 22 (1131). – С. 78-82.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/18424Существующее технологическое оборудование для переработки растительного сырья наряду с высокую производительностью имеет длительный период тепловой обработки, значительную энерго- и металлоемкость. Создание современного пищевого оборудования позволит производить продукцию высокого качества с большим содержанием биологически активных веществ. Целью работы являлась разработка энерго- и ресурсосберегающих процессов и создание универсального оборудования для производства сушеных растительных полуфабрикатов. Для реализации данных требований была разработана ИК-сушилка с оптимальной формой рабочей камеры.Existing processing equipment for the processing of vegetable raw materials has high performance, a long period of heat treatment, significant energy and metal, leading to deterioration of product quality. Creation of a modern food processing equipment allows to produce high quality products with a high content of biologically active substances. To achieve this goal the work necessary to solve the following tasks: - to develop IR dryer with an optimal shape of the working chamber; - Theoretically justify the use of the electric heater film (PLEN) and determine its dynamics; - To model the distribution of the heat flow in the chamber IR dryers; - To develop ways of intensifying IR devices based on projected energy saving sector and functional mechanism for shaking the mesh trays. As a result, research has developed an energy efficient IR dryer optimum shape of the working chamber. Also, the apparatus is capable of using secondary air for preheating fresh at 5 °C, and the functional mechanism that shakes antistick vegetable raw materials during drying and increase the thickness of the cutting, which is very important when using IR technology.ruИК-технологияпроектированиемоделированиебезинерционностьдинамикаинтенсификацияIR technologiesdesignmodelinginertialessdynamicsintensificationЭнергоэффективная ИК-сушилка для растительного сырьяEnergy efficient IR dryer of vegetable materialArticle