Логістичні системи push (штовхай) і pull (тягни) в системах бронювання готелів: переваги і недоліки - Чайка, Тетяна Юріївна (ФОП Томенко Ю. І., 2020)
В даний час в готельно-ресторанному бізнесі використовуються обидві концепції: push і pull, кожна з яких має як свої переваги, так і недоліки. Стосовно до систем бронювання, очевидною перевагою push-системи є зниження робочого навантаження з виконання пошукових запитів, проте дані на поточний момент часу можуть виявитися не зовсім точними, що може утруднити процес бронювання. Як не дивно, в даний час в системах бронювання готелів найбільш часто використовується push-система (система, що виштовхує), хоча в цілому в логістиці в даний час найбільш перспективною вважається pull-система (система, що витягує). У сучасному готельно-ресторанному бізнесі спостерігається тенденція об'єднання системи розподілу (distribution system) і системи бронювання (hotel reservation system) в одну загальну систему – систему ARI (availability, rates and inventory – доступність, ціни, запаси). Більшість систем ARI працюють за принципом push-system (принцип виштовхування). Основною проблемою цієї системи є можлива неточність даних при виконанні бронювання. Але найбільш перспективним є гібридний підхід до бронювання, який поєднує роботу з новими замовленнями в режимі реального часу з наявністю 10-хвилинної резервної перевірки. Логістика розподілу і бронювання в готельно-ресторанному бізнесі розвивається зараз дуже швидко, особливо сильний вплив на неї надає загальносвітова система цифрової трансформації інформаційного простору. Тому підприємствам готельно-ресторанного бізнесу слід безперервно відстежувати світові тенденції в цій сфері.

Currently, the hospitality industry uses both push and pull concepts, each of which has both advantages and disadvantages. In the case of booking systems, the obvious advantage of the push system is to reduce the workload of requests, but current information may not be accurate and this may make the booking process more difficult. Surprisingly, the most commonly used push-system in hotel booking is currently used, although in general the pull-system is now considered the most promising in logistics. In the modern hospitality industry, there is a tendency to merge the distribution system and the hotel reservation system into one common system – the ARI system (availability, rates and inventory). Most ARI systems operate on the push-system principle. The main problem of this system is the possible inaccuracy of the data when booking. But the most promising is the hybrid booking approach, which combines real-time new bookings with a 10-minute back-up checkout. The distribution and booking logistics in the hospitality industry are developing very rapidly now, especially influenced by the global system of digital transformation of information space. Therefore, the hotel and restaurant industry should continuously monitor the global trends in this area.
Push and pull logistics systems in hotel booking systems: advantages and disadvantages
Keywords: система бронювання; індустрія гостинності; готельно-ресторанний бізнес; логістичні системи; push-система; pull-система; цифрова трансформація; booking system; hospitality industry; hotel and restaurant business; logistics systems; push-system; pull-system; digital transformation