Іноземні інвестиції в процесі формування та розвитку ланцюгів доданої вартості галузі тваринництва та її переробки - Глушков, Олег Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Статтю присвячено вивченню аспектів залучення прямих іноземних інвестицій для формування та розвитку ланцюгів доданої вартості в галузі тваринництва та його переробки в Україні. Метою статті є обґрунтування ролі іноземних інвестицій у процесі формування та розвитку ланцюгів доданої вартості у галузі тваринництва та її переробки в Україні, з урахуванням трансформації аграрного ринку, викликів війни та необхідності інтеграції до глобальних економічних процесів. В дослідженні проаналізовано трансформації агропродовольчого ринку України в умовах глобальної економічної інтеграції та наголошено на стратегічному переході від сировинної моделі до орієнтованої на експорт економіки з високою часткою доданої вартості. Обґрунтовано, що прямі іноземні інвестиції не лише сприяють нарощуванню виробничих потужностей, але й відіграють провідну роль у побудові вертикально інтегрованих ланцюгів створення вартості, які охоплюють первинне виробництво, переробку, логістику, сертифікацію та збут. Досліджено сучасні тенденції інвестування в сільське господарство та тваринницьку галузь. Виявлено, що іноземний капітал стимулює модернізацію технологій, впровадження інноваційних практик ведення господарства, розвиток інфраструктури зберігання та логістичних можливостей.

The article is devoted to the study of the involvement of foreign direct investment in the formation and development of value chains in the livestock sector and its processing in Ukraine. The purpose of the article is to justify the role of foreign investments in shaping and advancing value chains in the livestock industry and its processing in Ukraine, considering the transformation of the agricultural market, the challenges of war, and the necessity of integration into global economic processes. The study analyses the transformation of Ukraine’s agri-food market in the context of global economic integration. It emphasizes the strategic shift from a raw-material-based model to an export-oriented economy with a high share of value-added production. It is substantiated that foreign direct investment not only contributes to the expansion of production capacity but also plays a key role in building vertically integrated value chains that encompass primary production, processing, logistics, certification, and distribution. The research examines current investment trends in agriculture and the livestock sector. It is revealed that foreign capital stimulates technological modernization, the implementation of innovative farming practices, and the development of storage and logistics infrastructure.
Foreign investments in the formation and development of value chains in the livestock sector and its processing
Keywords: прямі іноземні інвестиції; ланцюги доданої вартості; тваринництво; переробка продукції; трансформація; розвиток сільських територій; foreign direct investment; value chains; livestock; livestock processing; transformation; rural development