Моделювання електромагнітних процесів у робочій зоні спеціальних пристроїв з урахуванням впливу магнітного екрану - Крячок, Олександр Степанович; Сушко, Дмитро Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Робота присвячена створенню сучасної веб-орієнтованої програмної платформи для проектування магнітних систем спеціальних приладів та електричних машин нових поколінь, що побудовані на базі постійних магнітів. Розв’язання задачі підвищення точності виконуваних розрахунків обумовлює необхідність розробки нових математичних моделей, що враховують екрануючий вплив елементів конструкції на фізичні процеси в електромеханічних пристроях. Для отримання математичних виразів з розрахунку складових напруженості магнітного поля в заданих точках кусково-однорідного простору застосовано метод вторинних джерел. У якості досліджуваної системи обрано узагальнену конструкцію магнітного підвісу, що побудована на базі включених назустріч один одному постійних магнітів. Уся конструкція розміщена в корпусі-екрані. Оскільки електромагнітна система пристрою в своїй конструкції містить деталі складної форми та має нелінійні характеристики середовища, для отримання математичної моделі запропоновано підхід, який базується на тому, що для кусково-однорідного середовища задачу розрахунку магнітного поля можна сформулювати у вигляді системи лінійних інтегральних рівнянь Фредгольма другого роду. У відповідності до методу вторинних джерел, розв’язок задачі розрахунку поля розділено на два етапи: спочатку знаходиться розподіл додаткових джерел, дія яких еквівалентна впливу неоднорідного середовища на фізичні процеси в робочій зоні, а на наступному етапі за принципом суперпозиції полів розраховується сумарне магнітне поле, що спричинене присутністю первинних та вторинних джерел. На основі отриманої математичної моделі розроблено розрахунковий алгоритм та створено веб-орієнтовану програмну систему для моделювання характеристик магнітного поля. З використанням розробленого програмного застосунку проведено чисельні експерименти по моделюванню магнітного поля у робочій зоні електротехнічного пристрою за заданими електрофізичними та геометричними параметрами конструкції. Запропонований підхід може бути використаний для розв’язання інших подібних задач, коли необхідно розрахувати характеристики системи, що містить постійні магніти в умовах кусково-однорідного середовища.

The work is devoted to the creation of a modern web-oriented software platform for designing magnetic systems of special devices and electric machines of new generations that are built on the basis of permanent magnets. To solve the problem of increasing the accuracy of the performed calculations it is necessary to develop new mathematical models that take into account the shielding effect of structural elements on physical processes in electromechanical devices. To obtain mathematical expressions for the calculation of strength components of the magnetic field at given points of piecewise homogeneous space, the method of secondary sources is applied. The studied system is of a generalized design of a magnetic suspension built on the basis of the connected permanent magnets that are facing each other. The entire structure is placed in the shielded housing. Since the electromagnetic system of the device contains parts of a complex shape in its design and has non-linear characteristics of the environment, in order to obtain a mathematical model, an approach is suggested that is based on that a task of calculating the magnetic field for a piecewise homogeneous medium can be formulated in the form systems of Fredholm linear integral equations of the second kind. In accordance with the method of secondary sources, the solution to the field calculation problem is divided into two stages: first the distribution of additional sources is found, the effect of which is equivalent to the influence of a heterogeneous environment on physical processes in work zone, and, at the next stage, based on the principle of superposition of fields, the total magnetic field caused by the presence of primary and secondary sources is calculated. Based on the obtained mathematical model, a calculation algorithm was developed and a web-oriented software system for modeling magnetic field characteristics was created. Using the developed software application, numerical experiments were conducted to simulate the magnetic field in the work zone of an electrical device according to the given electrophysical and geometric design parameters. The proposed approach can be used to solve other similar problems when it is necessary to calculate the characteristics of a system containing permanent magnets in the conditions of a piecewise homogeneous environment.
Simulation of electromagnetic processes in the working area of special devices considering the influence of the magnetic screen
Keywords: магнітне поле; математична модель; метод вторинних джерел; розрахунок електромагнітного процесу; алгоритм; інформаційна технологія; magnetic field; mathematical model; method of secondary sources; electromagnetic process computation; algorithm; information technology